Helyi közélet

2012.02.23. 12:29

Hatodik születésnap a szökőévben

Nyíregyháza - Balog Andrásnak nagyon meg kell becsülnie a közelgő napot, nehogy elszökjön. Különleges időpontban sírt fel először: abban a szökőévben, amikor a február 29 napos volt.

Nyíregyháza - Balog Andrásnak nagyon meg kell becsülnie a közelgő napot, nehogy elszökjön. Különleges időpontban sírt fel először: abban a szökőévben, amikor a február 29 napos volt.Ezzel a „bélyeggel” kénytelen együtt élni, ám korántsem terhes számára az állapot.– 1988. február 29-én születtem, tehát most következik a 6. születésnapom. Nagy jelentőséget nem tulajdonítok annak, hogy hivatalosan minden negyedik esztendőben ünnepelhetek. Találok rá megoldást a köztes években, olyankor február utolsó napja és március első napja összeér, kicsit elnyúlik a születésnapom. Szerintem most is megadjuk majd a módját a barátokkal... – említette a nyíregyházi fiatalember.

A szökőév azért tartalmaz több napot az év szokásos hosszánál, hogy a naptárt szinkronba hozza a csillagászati idővel. Az évszakok és a csillagászati események nem egész számú napok szerint ismétlődnek, ezért aztán a naptár – ami ugyanannyi napot tartalmaz – minden évben elcsúszik a világ eseményeihez képest. Ha időnként beillesztünk egy plusz napot az évbe – vagy egyéb módon időnként módosítunk az év hosszán – akkor ez a csúszás korrigálható.

A szökőnap február 24-e, ennek oka a római naptárban keresendő, amelyben Julius Caesar kihirdette, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”. Ez a mai naptárunk szerint február 23. napjának felel meg, amit a szökőnap követ. Nem kell sokat várnia Balog Andrásnak a hőn áhított napra: 24 évesen ülheti meg a 6. születésnapját. Kétség nem fér hozzá.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában