Helyi közélet

2012.02.07. 13:20

Hideg idő - Etetik a vadon élő állatokat Szabolcsban

Nyíregyháza, 2012. február 7., kedd (MTI) - A nagy hidegben etetik a vadon élő állatokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a hóval borított határban a vadásztársaságok és az erdőtulajdonosok nap mint nap ellátják élelemmel a nagy- és apróvadakat.

Nyíregyháza, 2012. február 7., kedd (MTI) - A nagy hidegben etetik a vadon élő állatokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a hóval borított határban a vadásztársaságok és az erdőtulajdonosok nap mint nap ellátják élelemmel a nagy- és apróvadakat.Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Zrt. igazgatósági elnöke kedden az MTI-nek elmondta, hogy lucernát, csöves kukoricát, sőt tápot is visznek az állatoknak. Az élelmet jól megközelíthető helyekre, az erdei utakhoz, a fás területek szélére vagy fasorok mentére rakják le. Az apróvadak, madarak pedig szemestakarmányt kapnak, amelyet a kialakított fedett etető helyekhez juttatnak ki, hogy a hó ne lephesse be az eledelt.

Támba Miklós tájékoztatása szerint a térség mintegy 10 000 hektár nagyságú magánerdejében a vadon élő állatok megfelelő állapotban vannak. Kiemelte, hogy az állatok - mintha csak készültek volna a 15-20 fokos hidegre, a heves szélre és a hóesésre - jó hőszigetelő, vastag szőrzetet, igazi bundát növesztettek a testfelületükön, és jelentős zsírt is felhalmoztak szervezetükben. Így nemigen okoz gondot nekik a zord napok átvészelése, főként úgy, hogy az etetéssel plusztáplálékhoz is jutnak.

Az elnök kitért arra is, hogy a napkori 400 erdőgazda mintegy 800 hektáros területére most spanyol vadászokat várnak. A dél-európai országból érkező 12 fegyveres igazi, számukra szinte ismeretlen téli körülmények között vadászhat majd a vaddisznókra.

A zrt. egyébként évente 150-200 külföldi vendégvadászt fogad, és a tevékenységből mintegy 100 millió forint a bevétele. A Nyíregyházával szomszédos Napkor környéki erdőket a spanyolok mellett főként német és amerikai vadászok keresik fel rendszeresen, illetve az utóbbi időben magyar csoportok is egyre gyakrabban vadásznak ott. 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában