Helyi közélet

2012.02.27. 15:49

Karcsúsítják a kulturális kiadásokat

Nyíregyháza - Több fiókkönyvtár ajtajára is lakat kerül március elsejétől Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Több fiókkönyvtár ajtajára is lakat kerül március elsejétől Nyíregyházán.Racionalizálni kell a megyeszékhely kulturális intézményeinek működését – döntött csütörtökön a városi közgyűlés. Milyen jövő vár a „leminősített” kulturális intézményekre? Mi lesz a bezárásra ítélt fiókkönyvtárak dolgozóival és a tekintélyes infrastruktúrával? Mekkora megtakarítást remél a városvezetés ettől és a Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum telephelyeit érintő „karcsúsító kezeléstől”? – kerestük meg kérdéseinkkel az ügyben illetékeseket.

Tavaly több alkalommal is felmerült már a racionalizálás szükségessége, mondván: nem elég hatékony a feladatellátás, az intézményrendszer széttagolt és nehezen finanszírozható. A  költségtakarékosabb működés és integráció lehetőségét vizsgáló független szakértők kiemelt figyelmet fordítottak a meglévő telephelyek kihasználtságára is, majd megállapították: a hatékonyabb és ésszerűbb működés érdekében elengedhetetlen a közművelődési intézmények egy szervezetbe való összevonása és közös szakmai irányítás alá vonása.

A döntéshozók asztalára tett, elfogadott javaslatcsomag többek között a Krúdy Gyula Art Mozi és Rendezvénycentrum Váci Mihály Kulturális Központba történő beolvadásáról, a Kölyökvár és a Pál Gyula Terem színvonalasabb, programgazdagabb tovább működtetésésről, valamint a lakótelepi, illetve a kihasználatlan külterületi művelődési házak fenntartásának átadásáról, időszakos működtetéséről, megszüntetéséről szólt.

A Mandabokori Művelődési Ház borotvaélen táncol

Nyíregyháza négy külterületi közművelődési tere csak időszakosan, a kihasználtságtól függően működhet majd, mivel a borbányai, a kistelekiszőlői, a butykai és a felsősimai közösségi házak esetében a kihasználtsághoz képest magasak voltak a rezsiköltségek. – A jó hír, hogy nem marad el a borbányai Váci Mihály Irodalmi Kávéház március 10-én 15 órára meghirdetett Életutak című rendezvénye és az azt követő nőnapi táncest – lélegzett fel Jónai Éva klubvezető, majd mély sóhaj kíséretében hozzátette: egyelőre csak a márciusi programok megtartásában lehetnek biztosak a helyi irodalomszeretők.

A Mandabokori Művelődési Ház is borotvaélen táncol: az épület felújítására több mint 50 millió forintot nyert a város, ám a „mandai kisagóra” sorsa mindmáig bizonytalan. A Gyebrószki János vezette Bokortanyák Lakosságáért Egyesület csak elfogadható feltételek és megfelelő anyagi támogatás mellett vállalná át a közművelődési centrum üzemeltetését. – Üres zsebből képtelenség virágzó kulturális életet teremteni, márpedig erre óriási szükség lenne ezen a városrészen! A helyi iskolát már bezárták, az óvoda sorsa is bizonytalan, Nyíregyháza déli részén a Mandabokori Művelődési Ház az egyetlen közösségi centrum, ami képes megszólítani az itt és a környező tanyabokrokban élő időseket és fiatalokat! – hangsúlyozta a tirpák hagyományokat ápoló civil szervezet elnöke.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában