Helyi közélet

2012.02.10. 15:38

Letartóztatták a vezérigazgatót, aki fellebbezett a végzés ellen

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Városi Bíróság nyomozási bírója pénteki végzésével elrendelte dr. Kiss Zoltán Tamás előzetes letartóztatását.

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Városi Bíróság nyomozási bírója pénteki végzésével elrendelte dr. Kiss Zoltán Tamás előzetes letartóztatását.A határozat szerint a vezérigazgató megalapozottan gyanúsítható a 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntetendő, folytatólagosan, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével. A különösen nagy vagyoni hátrány az 50 millió Ft-ot meghaladó, de az 500 millió forintot meg nem haladó mértékű – tájékoztatta lapunkat dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese, szóvivője.

– A gyanúsított 2009 áprilisától vezérigazgatója a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt.-nek. A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított a holding nevében 2009 novemberében 1 éves szerződést kötött egy kft.-vel nyilvántartó és ellenőrző, vezetés-irányítási rendszer számítógépes program havi 700 ezer forintos díjért történő használatba adására. A szerződés szerint a szoftver nem került a holding tulajdonába, 1 év alatt 7 millió 700 ezer forintot fizetett ki a kft.-nek a holding a program használatáért. A gyanúsított 2011. áprilisában közbeszerzési eljárást hirdetett a holding nevében az előbbi program megvételére. A közbeszerzést az a kft. nyerte meg, akitől a szoftvert korábban bérelte a holding. A megkötött szerződés alapján – a nyomozás adatai szerint az 5 millió 100 ezer forintot érő – a szoftverért a már kifizetett 7 millió 700 ezer forinton túl, további 30 millió 475 ezer forintot fizetett ki a holding – közölte a részletekről Nyakó Zsuzsanna.

Egy másik közbeszerzés miatt is nyomoznak

Hozzátette: egy másik közbeszerzés is a nyomozás tárgya. Ez év áprilisában az Egészségügyi Holding nevében a gyanúsított 2 db automata gyógyszerelő rendszer beszerzésére hirdetett közbeszerzést. A pályázati feltételeket úgy határozta meg, hogy azokat csak egy cég tudja teljesíteni, az a kft., amelyik korábban a holding egyik kórházába még ugyanabban az évben egy gyógyszerelési rendszert felszerelt. A közbeszerzést egy másik kft.-n keresztül, alvállalkozóként az előbbi kft. nyerte meg.

– A megkötött szerződés alapján a 2 db gyógyszerelési rendszerre a holding 59 hónapon keresztül havi 12 millió 337 ezer forintot fizetett volna úgy, hogy azok sem a tulajdonába nem kerültek volna, sem vételi jogot nem szerzett volna a gépeken. Az összes használati díjból a nyomozás adatai szerint eddig egy havi számla került megfizetésre – áll az indoklásban. Jóval több funkcióval rendelkező automata rendszer  működik a szomszédos megye egyik kórházában, melynek vételára 460 millió forint + Áfa volt, de ennek fejében az a kórház lett a rendszer tulajdonosa.A határozat indokolása szerint a bűncselekmény kiemelkedő súlyára, valamint arra figyelemmel rendelte el a bíróság az előzetes letartóztatást, hogy a gyanúsított, mint vezető beosztású személy a kezdeti szakaszban lévő nyomozásban – különösen tanúk befolyásolásával – megpróbálná az eljárást meghiúsítani, megnehezíteni. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az nem jogerős – mondta a szóvivő. 

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában