Helyi közélet

2012.02.23. 13:01

Mintegy 260 művészeti alkotás Ajakról Kisvárdán

Kisvárda  –„Ajakon az értékek találkoznak”: e jelmondat keretében jöhetett létre immár negyedik alkalommal, az elmúlt év nyarán az Ajaki Képzőművészeti Tábor, mely egyik legújabb értéke a településnek.

Kisvárda  –„Ajakon az értékek találkoznak”: e jelmondat keretében jöhetett létre immár negyedik alkalommal, az elmúlt év nyarán az Ajaki Képzőművészeti Tábor, mely egyik legújabb értéke a településnek.Nem mindennapi látvány fogadja Kisvárdán a Művészetek Háza kiállítóterében a belépőket. A Ház jobb és bal oldalán lévő kiállítótérben mintegy 260 alkotás látványa lenyűgöző. Grafikák, festmények, ikonok, oltár s képei, fafaragások, szobrok, kisplasztikák, szénrajzok, de lehetne sorolni az alkotások változatos sokszínűségét. Az elmúlt négy év alkotótáborában készült munkák válogatásai. Mindezek Ajakon, Ajakról, az itt élők mindennapjairól, arcairól készültek. A kiállítás február 22–én nyílt meg s március közepéig látható Kisvárdán.

Ajak Himnusza

A megnyitó sem mindennapi volt. Itt volt hallható az Ajakiak Himnusza, először. A szövegét Takács István (ajaki) költő, nyugalmazott honvéd alezredes írta, zenéjét pedig az Ibrányi zenetanár, Kulcsár Sándor szerezte. Megható volt hallani, a nagyközség Himnuszát, mely a településről szólt a megnyitó résztvevőinek. A kiállításon, Soós Béla a település alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Csorba István Kadosa a Magyar Kultúra Lovagja mondta el a tábor létrejöttét, az érdekek és az értékek művészi megjelenítésének történetet. A kiállítás megnyitóján közreműködött a Duó Art Művészeti Iskola zongora tanára, Baksa Hajnalka és az iskola növendéke, Eszenyi Gréta hegedűn, valamint az Ajaki Pántlikás Népdalkör.

Vendégszeretet és hagyományápolás

„Ajak, ahol az értékek találkoznak” egy olyan jelmondat, mely feladataink végzése közben folyamatosan szemünk előtt lebeg. A több mint 750 éves múlttal büszkélkedő településünkön hűen őrizzük hagyományainkat, kulturális értékeinket, teret adunk új kezdeményezéseknek is. Így jött létre az Ajaki Képzőművészeti Tábor is, immár negyedik éve, mintegy legújabb értékünk. Az ott készült alkotásokat Ajak ihlette. Az alkotóművészek Isten adta tehetséggel mutatnak be arcokat, sorsokat, tájat, egy–egy pillanatát örökítik meg falunk szépségének. Ezért az Ajakon alkotóknak nagy tiszteletemet és hálámat fejezem ki az elkészült alkotásaikért. Büszkeség és megtiszteltetés számomra, hogy ismét egy olyan rendezvényre hívhatok mindenkit, ahol az „ajaki” értékek újra találkoznak.

A kiállított alkotások reményeim szerint, még jobban felkeltik az érdeklődést településünk iránt. Bíztatok mindenkit, hogy látogasson el Ajakra személyesen is, ahol élvezheti nagyközségünk lakosinak barátias vendégszeretetét, megismerheti hagyományainkat, értékeinket!–írta a kiállítás meghívójában Kerekes Miklós polgármester.

Országos és nemzetközi alkotóteleppé lett

Szabados István művésztanár grafikus–fafaragó megnyitójában többek között a következőket mondta:

– A kezdetben a cél a környéken élő képző és iparművészettel foglalkozó összegyűjtése volt. A település gazdag népművészete, a néptánc, a népviselet, a népi építészet, népszokások, a vallási kultúra /mely itt nagyon jelentős/ a jelenlegi fesztiválok, s a dolgos hétköznapok jellemzik a nagyközségben élőket. Már az indulástól kezdve, az alkotótáborban egymással együtt dolgoztak a művészekkel a helyi tehetséges művészpalánták is, akik effajta tevékenységükkel belekóstolhattak a képzőművészet varázslatos világába. A táborba most már az ország minden részéből érkeznek alkotók, hívatásukat profi módon űző művészek. A helyiek mellett, Budapest, Szigethalom, Miskolc, Mályi, Debrecen,Kiskunfélegyháza, Szászberek, de voltak alkotók, Bulgáriából, Szlovákiából és Kárpátaljáról. Az elmúlt négy évben az Ajakon megfordult művészek száma meghaladta a száz főt. Az itt alkotók megismerkednek az alkotó munkájuk mellett a környék, s megyénk nevezetességeivel, művészeti értékeikkel. De találkoznak közéleti emberekkel, írókkal, költőkkel, neves művészekkel, ahol kicserélik tapasztalataikat.

Bővíteni a művészeti ágakat– Ajaki Képtár

S hogyan tovább? Az újak keresése már tavaly elindult. Első alkalommal rendezték meg az Első Kistérségi Gyermek Képzőművészeti tábort, ahol a térség ifjú tehetségei mellett Királyhelmecről is voltak gyerekek. A település kapcsolatait kihasználva, a testvér településekkel, közös Székely kapu/k/ készítése, de szóba került a hangszeres zene megjelenítése, a zeneiskolák tanárainak, tanulóinak részvételével. De bővíteni szeretnék az irodalommal foglalkozók részvételét is. A nagy álom pedig egy falusi képtár alapjainak lerakása, élettel való megtöltése, összességében a magyarságtudatunk erősítése.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában