Helyi közélet

2012.02.08. 08:10

Mit tegyünk, ha váratlanul a szabadban kell tölteni 15-20 percet a hidegben?

Nem jön a busz, lerobbant az autó, zárva van a hivatal? Számos olyan váratlan körülmény jöhet közbe, ami miatt átmenetileg a szabadban kell várakoznunk, vagy a tervezettnél hosszabb időt töltenünk.

Nem jön a busz, lerobbant az autó, zárva van a hivatal? Számos olyan váratlan körülmény jöhet közbe, ami miatt átmenetileg a szabadban kell várakoznunk, vagy a tervezettnél hosszabb időt töltenünk.A legfontosabb, hogy a hideg elleni védekezés első fegyvere az öltözködés. Még mindig látni olyan divatos ruhában sétáló fiatalt, akinek a dereka a rövid felső  miatt kint van. Sapka, sál, kesztyű, a jó barátunk. Azt kell tudni, hogy önkénteseken, orvosi ellenőrzés mellett végzett laborkísérletek szerint a ruha nélküli területen ötször gyorsabban hűl le a test, ha vizes a felület, tizenötször gyorsabb a lehűlés. Aki meleg helyre tér be, könnyítsen ruházatán, mert önbecsapás az, hogy jól átmelegszem és tovább bírom kint a hideget, ugyanis a melegben izzadó test jóval hamarabb hűl le kint. A verítéket érdemes zsebkendővel leitatni. A reggeli tusolás utáni szárazra törölt test is jobban bírja a hideget, pontosabban tovább tartja meg a testhőt. A kesztyű és a zárt, vastag bélelt cipő, azért fontos, mert a végtagok felől hűlünk le szinte észrevétlenül.

A fej az egyik legnagyobb hővesztő. Egyfelől az agy vérellátása fontos élettani szempontból, másrészt a szabadon hagyott nyaki részen már lehűlő vér kerül az agyba, ez tovább ront a helyzeten. Bármikor előfordulhat olyan előre nem tervezett 15-20 perces várakozás a szabadban, amikor a lehűlő fej, az összeszűkülő erek miatt az agy vérellátása annyira lecsökken, hogy szédülés, eszméletvesztés követi. Egy zsibbadt végtagokkal botorkáló szédülő ember egy máskor nem végzetes elesés nyomán kihűlhet, ezért csak indokolt esetben mozogjunk nagy hidegben a szabadban, lehetőleg nagyobb forgalmú, mások által is használt utakon menjünk.

Mindig legyen feltöltve a telefonunk akkuja

Ha várakozni kell, akkor ágakon, száraz füvön álljunk, mert a hótól nedves cipő – több hővesztéssel jár. A hosszú sál szerepe abban jelentkezik, hogy nem csak a nyakat lehet körbe tekerni, de az arcunk előtt is lehet. A kilehelt meleg levegő és a belélegzett hideg levegő keveredhet, mert még a kilélegzett levegőben is sok az oxigén, ha melegebbet szívunk be, akkor nem kell a szervezetnek arra energiát áldozni, hogy felmelegítse azt. A kapucnis vastag kabát a szél ellen jól védhet, és ha elővigyázatosan öltözünk, a riasztónak tűnő mínusz 15-20 Celsius fokos hideg sem annyira rossz.

Az autóban legyen takaró, esetleg ruha, nem baj ha induláskor van nálunk egy kis étel, pláne ha van termoszunk, és abban forró ital. A csomagtartóban legyen egy kisebb lapát, az elakadó autót magunk is kiáshatjuk, és az óvatosak szerezzenek be hóláncot. Mindig legyen feltöltve a telefonunk akkuja, néha már azért is segíthet, mert ha sikerül kitalálni hol ragadtunk autóval a hóba, akkor segítséget tudunk hívni és a segítők így hamarabb ránk találnak. Szélmentes időben, a ropogó hóban egy 10-15 perces közös séta még kellemes is lehet.

- Pusztai Sándor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában