Helyi közélet

2012.02.15. 19:48

MSZP: A holding ügye és a politikai felelősség

Nyíregyháza – Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ezért nem kívánunk azzal foglalkozni, hogy előzetes letartóztatásba vették a megyei egészségügyi holding vezérigazgatóját, hanem az idáig vezető utat ismertetnénk – kezdte a „holding-üggyel” kapcsolatos tájékoztatóját Halmi József, a megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetője.

Nyíregyháza – Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ezért nem kívánunk azzal foglalkozni, hogy előzetes letartóztatásba vették a megyei egészségügyi holding vezérigazgatóját, hanem az idáig vezető utat ismertetnénk – kezdte a „holding-üggyel” kapcsolatos tájékoztatóját Halmi József, a megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetője.Véleménye szerint azzal, hogy ez év január elsejétől megváltozott a holding tulajdonosi szerkezete nem mentesíti a politikai felelősség alól a korábbi tulajdonosi jogokat gyakorló megyei közgyűlés elnökét, Seszták Oszkárt, aki a többszöri felszólítás és kérés ellenére sem öntött tiszta vizet a holding pohárba.

– Folyamatosan jelezték a közgyűlés ellenzéki képviselői, hogy gondok vannak a holding működésében, gazdálkodásában, ám ezeket a Fidesz-KDNP-és többség rendre visszautasította, vagy flegma válaszokkal letudta – folytatta a frakcióvezető, aki szerint, ha a figyelmeztetéseket már akkor komolyan veszi a megyei közgyűlés elnöke és a vezető frakció, akkor sok mindent meg lehetett volna előzni. Seszták Oszkár úgy írta alá a holding tavalyi évi gazdasági beszámolóját, a frakciójának egyhangú támogatásával, hogy azt a könyvvizsgáló záradékkal látta el, ez pedig politikai cinkosság – fogalmazott Halmi József. Mint mondta, Seszták Oszkárnak nemcsak ki kell állnia a nyilvánosság elé és tisztáznia, mit és miért tett, hanem le is kell mondania, mert tulajdonosként a rábízott jogokkal nem megfelelően élt.

– Az elnök kiállt a holding mellett, majd amikor érzékelte, hogy baj van, vizsgálatot rendelt el és magához vonta az osztályvezetői szint feletti kinevezéseket. A közgyűlés egészségügyi bizottságát bízta meg azzal, hogy az 1998 és 2011 közötti időszak szerződéseit és gazdálkodását áttekintsék, az erről készült jelentést, melynek megállpításai messze vannak az igazságtól, novemberben a lejárt határidejű határozatok közzé tették, és kérésre sem járultak hozzá, hogy a közgyűlés tárgyalhassa az abban foglaltakat – említette a frakcióvezető és hozzátette: a politikai felelősség nem csupán az elnököt, és a Fidesz-KDNP frakciót, hanem a bizottság elnökét is terheli. Nagy László, Nyíregyháza volt alpolgármestere arra emlékeztetett: 2010 októberéig több alkalommal kérték, hogy a nyíregyházi közgyűlésen a holding vezetője számoljon be a zrt. működéséről, céljairól, de a válasz mindig elutasító volt.

A tulajdonostól elvárható lépéseket megtették„Egyet értünk Halmi Józseffel, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Ezért bízunk benne, hogy a szocialista frakció, akinek bőven van oka a saját háza táján söprögetni, ennek a keretei között marad a jövőben is. A felelősség áthárítás sajnos ez esetben is működik a szocialistáknál, hiszen a megyei közvélemény is emlékezhet rá, hogy a holding megalakításánál működött az a politikai konszenzus, mely nagyon sokáig fennmaradt a legkülönbözőbb politikai erők között és ennek részese volt az MSZP is. Ez kiterjedt a személyi kérdésekre is. A közgyűlés vezetése minden, a tulajdonostól elvárható lépést megtett.” – reagált a MSZP képviselői által elmondottakra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat sajtószolgálata.

- KM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában