Helyi közélet

2012.02.16. 13:53

Öten tettek állampolgársági esküt Nyírbogáton a Községházán

Nyírbogát - Magyarország Szent István király óta befogadó nemzet, ám a határon túli magyaroknak ennek ellenére 2011. januárig nem volt biztosított az állampolgárság megadása. Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény 2010. augusztus 20-án lépett hatályba, alkalmazni 2011. január 1-jétől lehetett.

Nyírbogát - Magyarország Szent István király óta befogadó nemzet, ám a határon túli magyaroknak ennek ellenére 2011. januárig nem volt biztosított az állampolgárság megadása. Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény 2010. augusztus 20-án lépett hatályba, alkalmazni 2011. január 1-jétől lehetett.Nyírbogáton 29 fő nyújtotta be az egyszerűsített honosítási kérelmét. Ez idáig 5 fő tett állampolgársági esküt. 2012. február 7-én ismételten öten tettek állampolgársági esküt a Nyírbogáton a községházán. Ez alkalommal két romániai házaspár, Balajti Imre és Balajti Mária Magdolna, valamint Kinczel Imre és Kinczel Margit és fiúk Kinczel Péter Szabolcs, - aki már Nyírbogáti lakos- érkezetek kettős állampolgárságot igényelni hozzánk. Így a határon túl élő magyar házaspárok a mai nappal közjogilag is a magyar nemzet tagjaivá váltak.

Az eskütételen Dr. Simon Miklós polgármester, országgyűlési képviselő úr köszöntötte a megjelenteket, utalt a 2004. december 5-én, a kettős állampolgárságról tartott népszavazás eredménytelenségére s örömét fejezte ki, hogy egyre többen élni kívánnak a törvény adta lehetőséggel, hisz úgy kerültek át egy másik országba, hogy egy lépést sem tettek érte, mégis elvesztették magyarságukat.

Polgármester úr kitért arra, hogy az eskütétel azért is ünnep, mert sikerült sok családon belül erősíteni a nemzeti összetartozás érzését azzal, hogy a családok minden tagja magyar állampolgárrá válhat. A honosítási eljárás nemcsak a lelki és erkölcsi nemzethez tartozást erősíti, de állampolgári jogokat is biztosít a honosított és visszahonosított magyarok számára. Az eskütevők Dr. Simon Miklós polgármester, országgyűlési képviselő után meghatottan elmondták az eskü szövegét, közösen elénekelték a himnuszt, majd polgármester úr átadta a magyar állampolgárságot igazoló okmányokat.

A továbbiakban jó egészséget, hosszú életet kívánt mindannyiuk számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában