Helyi közélet

2012.02.29. 15:33

Segítség fiatalnak, idősnek

Piricse, Penészlek, Nyírcsászári, Nyírderzs, Nyírgyulaj, Nyírmihálydi - A rászoruló lakosságot segítő intézményeket avattak fel szerdán a Dél-Nyírségben.

Piricse, Penészlek, Nyírcsászári, Nyírderzs, Nyírgyulaj, Nyírmihálydi - A rászoruló lakosságot segítő intézményeket avattak fel szerdán a Dél-Nyírségben.Piricse, Penészlek, Nyírcsászári, Nyírderzs, Nyírgyulaj, Nyírmihálydi. Egymást követték az ünnepségek szerdán a nyírbátori kistérség hat településén. A községek számára felejthetetlen napként marad meg február 29-e, hiszen a lakosság mindennapi életét segítő szociális gondozási központokat, illetve szociális irodákat avattak. Mindez azt jelzi, hogy az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő önkormányzatok fontosnak tartják a fiatalokkal való törődést, valamint az idősek gondozását.

Segíteni a rászorultakat

Az ünnepségek sorozata Piricsén kezdődött, ahol a másfél év alatt 54 millió forintból megépített szociális gondozási központot avatták fel. Mit Orosz László polgármester köszöntőjében elmondta, az új intézmény egyrészt az idősek nappali ellátását szolgálja majd, másrészt a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatnak ad majd otthont.

Az intézmények átadási ünnepségét megtisztelte jelenlétével Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is. A Piricsén elmondott beszédében a Himnusz soraira utalva azt kívánta, a szociális gondozási központban legyen mindig jókedv és bőség. Mint kiemelte, nagyon fontos, hogy egy adott közösség odafigyel a fiatalokra, az idősekre, a rászorultakra, a fogyatékosokra, hiszen mindazokon segíteni kell, akik azt igénylik.

Öröm a fejlődés

Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott jó kezdeményezésnek tartotta, hogy a szerdán átadott intézmények családokban gondolkodnak, a generációk együttélését segítik. Mint fogalmazott, az intézmények avatása kis lépés az országnak, de nagy lépés az érintett településeknek. Mindenki számára nagy öröm, ha egy-egy falu fejlődik, ha az ottani közösség gyarapodik.

Az intézményhálózatot fejlesztő projektet dr. Simon Miklós, a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás elnöke ismertette: Piricsén és Nyírvasváriban 54-54 millió forintból épült meg a vadonatúj szociális gondozási központ (ez utóbbit már korábban felavatták), míg Nyírmihálydiban, Nyírcsászáriban, Nyírgyulajban, Nyírderzsen és Penészleken meglévő épület felújításával és átalakításával valósították meg a közösségi térként is szolgáló intézményeket. A kistérségi társulás eszközök fejlesztésére 23 millió forintot is fordíthatott.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában