Helyi közélet

2012.02.22. 15:18

Támogatja a kamara a hiányszakmákban történő elhelyezkedést

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyre több szakképzési feladatot lát el. Ezek között a tanácsadás mellett a fiatalok pályaorientációjában való közreműködés is jelentős szerepet kap.

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyre több szakképzési feladatot lát el. Ezek között a tanácsadás mellett a fiatalok pályaorientációjában való közreműködés is jelentős szerepet kap.– A megfelelő döntés megalapozásában jelentős segítség, hogy a megye általános iskoláinak még pályaválasztás előtt álló diákjaival megismerteti a szakmák gyakorlatát a Budapesten megrendezendő Szakma Sztár Fesztivál, melyre minden év áprilisában kerül sor – kezdte a betekintést Nagyné Varga Katalin, a kamara titkára.

– Ezen a versenyen az országos előminősítéseket követően vehetnek részt a szakképzésben résztvevő fiatalok, és nagy öröm, hogy az utóbbi időben megyénkből igen előkelő helyezést értek el. A szakmaválasztás szempontjából fontos tényező lehet, hogy a diákok valóban a számukra érdekes kihívásokat jelentő pályát válasszák, de a gazdaság vonatkozásában fontos, hogy a különböző szakmákban tanuló diákok száma igazodjon a valós piaci igényekhez. Éppen ezért a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság rendkívül alapos és körültekintő elemzést követően, minden évben meghatározza a következő tanévre vonatkozóan kiemelten támogatott szakmákat, javaslatot tesz a régiós hiány-szakképesítésekre és a szakmunkás ösztöndíjjal támogatott szakképesítések körére. Felhívnám az érdeklődők figyelmét, hogy a kamara kifejlesztett egy honlapot (http://szabkam.hu/szakkepzes/), ahol a gyakorlati képzőhelyeket megtalálhatják település és szakma szerint. A diákok és a szülők számára is segít az optimális gyakorlati hely megtalásában. Elég csak beütni a települést és a kersett szakmát, a program pedig kidobja, hogy van-e gyakorlati hely az adott városban, településen – szolgált igen hasznos információval a pályaválasztás előtt állóknak Nagyné Varga Katalin titkár.

Hiány-szakképesítésnek javasolt szakképesítések az észak-alföldi régióban 2012/2013 tanévben:

Ács, állványozó

Ápoló

Gazda

Gépi forgácsoló

Hegesztő

Javaslat a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjjal támogatott szakképesítésekre a régióban:

Ács, állványozó

Gazda

Gépi forgácsoló

Hegesztő

Szociális gondozó és ápoló

Géplakatos

Húsipari termékgyártó

Pék-cukrász

Szerkezetlakatos

Villanyszerelő

Ha valaki felsorolt szakmák valamelyikét tanulja, ösztöndíjat kap a nyári hónapokra is, amikor nincs szorgalmi időszak. Az ösztöndíj mértéke a tanulmányi átlag függvénye. Amennyiben a tanulót tanulószerződéssel foglalkoztatja valamely gazdálkodó szervezet, akkor a tanulószerződés alapján a mindenkori minimálbér, szakképzési törvényben meghatározott százalékát is hazaviheti ezen összegen túlmenően, mely szakmai és vizsgakövetelmény szerinti elmélet-gyakorlat arány meghatározott százalékos összege. A a legtöbb szakmában a gyakorlat aránya 70%, így általában a mindenkori minimálbér 18%-a a szakmai tanulmányaik első évét kezdő tanulókat megillető juttatás, melyet minden sikeresen teljesített félévben emelnie kell a gazdálkodó szervezetnek. Természetesen ez az összeg kizárólag a szorgalmi időszakban illeti meg a tanulót.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában