Helyi közélet

2012.02.03. 10:52

Véget érhet a MÁV biztosító ügyfeleinek kálváriája

Kezdhetném úgy is a rémmesébe illő történetet, hogy hol volt, hol nem volt , volt egyszer egy MÁV Általános Biztosítási Egyesület, amely más Biztosító Társaságokhoz képest lényegesen alacsonyabb díjtételekkel kötötte meg ügyfeleivel a kötelező gépjármű–felelősségbiztosítási szerződéseket.

Kezdhetném úgy is a rémmesébe illő történetet, hogy hol volt, hol nem volt , volt egyszer egy MÁV Általános Biztosítási Egyesület, amely más Biztosító Társaságokhoz képest lényegesen alacsonyabb díjtételekkel kötötte meg ügyfeleivel a kötelező gépjármű–felelősségbiztosítási szerződéseket.De nem örülhettek sokáig ezek az ügyfelek, mert a MÁV ÁBE fizetésképtelenné vált, s felszámolás alá került.

Ekkor kezdődött mind a biztosított ügyfelek, mind pedig az általuk okozott károk károsultjainak kálváriája. Ugyanis nem volt aki helytálljon a károk kifizetéséért. Hiába fordultak a károsultak a MÁV ÁBE-hez, fizetésképtelen volt. Nem volt eredményes a kezdeményezésük arra sem, hogy a kárukat a Kártalanítási Alapból térítsék meg, ugyanis az Alap nem rendezi visszaható hatállyal egy fizetésképtelenné vált biztosító ügyfelei által okozott károkat.

Végső kétségbeesésükben bírósághoz fordultak káruk megtérítése céljából. Ekkor szembesültek a biztosított ügyfelek a rémálommal, mivel a bírósági határozatok a károkozó ügyfelet jelölték meg, felelősségükre e hivatkozva, a károk megtérítésére. Sok biztosított és károsult ügyfél fordult az INDRA Biztosított- és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesületéhez, ahol úgy ítélték meg, hogy a károsultaknak és a károkozóknak jogvédelemben kell részesülniük Ugyanis a kötelező-felelősségbiztosítás zárt rendszere éppen annak elkerülésére hivatott, hogy a károkozó térítse meg a károkat.

Az Indra az Alkotmány Bírósághoz fordult, mivel a jogalkotó nem szabályozta a 2010 január 1-je előtt felszámolásra került biztosítóval kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésen alapuló kártérítési igényeknek a kockázatközösség elvén alapuló érvényesíthetőségét.

Az Alkotmány Bíróság megállapította a mulasztást, mellyel a jogalkotó alkotmányellenességet idézett elő. Az Alkotmány Bíróság a MÁV ÁBE-nél biztosított károkozók és az általuk okozott károkkal érintett károsultak szempontjait külön mérlegelve hozott határozatot, s kimondta : a gépjármű-felelősségbiztosítás kötelező jellege miatt a biztosítottak alapos okkal számíthattak arra, hogy a károkat nem nekik, hanem a biztosítónak kell megtéríteni. A közlekedés minden résztvevője – így a károsultak is – bízhattak abban, hogy baleset esetén a biztosító megtéríti kárukat.

Az Alkotmány Bíróság hangsúlyozta, hogy olyan szabályozást kell alkotni a jogalkotónak, amelykellő törvényi garanciákat tartalmaz egy biztosító fizetésképtelenné válása esetén is.

Az Alkotmány Bíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2012. június 30-ig tegyen eleget. Így remény van arra, hogy például egy felelősségbiztosítók által erre a célra képzett alapból,, esetleg a MÁV ÁBE-biztosítottík számára előirt pótbefizetésből, vagy más forrásból, illetve ezeket kombinálva orvosolhatja a jogalkotó a mulasztást.

Dr Fazekas Sándor

Az Indra Egyesület Elnökségének tagja

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában