Helyi közélet

2012.02.26. 10:29

Vendégsorok: Kecske és káposzta

Hallgatom a milliárdos politikust arról, hogy meg lehet-e élni manapság minálunk havi 47 ezer forintból, amit a talpraesettséggel aligha vádolható miskolci alpolgármester ismételgetett a tévében. Angyal Sándor jegyzete

Hallgatom a milliárdos politikust arról, hogy meg lehet-e élni manapság minálunk havi 47 ezer forintból, amit a talpraesettséggel aligha vádolható miskolci alpolgármester ismételgetett a tévében. Angyal Sándor jegyzeteAztán az ismert milliárdos politikus, bajsza alatt mosolyogva azt mondja, hogy meg lehet élni, persze, hiszen faluhelyen aki magot vet, kisállatokat tart vagy szociálisan kap a gazdálkodáshoz – „Újabban többek kecskét is kérnek, hogy meglegyen a napi tejszükégletük” – akkor elegendő a 47 ezer havonta. Sőt! – teszem hozzá gondolatban, még az is előfordulhat, hogy a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Mifelénk  arra mondták ezt az emberek, ha mindkét fél jól jár. Mert ugye a girhes kecske sem adja a tejet, ha vacsorára nem kapja meg a hőn óhajtott káposztát. Fifti-fifti.Vetőmag, kiscsirke, kisliba meg az éltető tejet adó kecske, hát ez maga a mennyország, kérem tisztelettel. Ezt még – talán – a milliárdos emberünk is megirigyelné, úgyis unja már reggelire a kaviáros szendvicset, ebédre a hatfogást, este meg kártyázás közben a pezsgőzést. Nem vagyok benne biztos, hogy a kecske említése közben vajon eszébe villant-e, hogy a  jószágoknak takarmány is kell, akkor növekednek, hálálkodva az emberi gondoskodásért. Arra is kiváncsi volnék, hogy a havi 47 ezer forintot miként tudná beosztani milliárdos barátunk. Ugyanis sok kiskeresetű vagy kisnyugdíjas havonta több, mint tizezer forintot otthagy csak a patikában, fűtenie kell a lakásában, hogy meg ne fagyassza az isten hidege, meg fel kell kapcsolni a villanyt, hogy ne gyertyafénynél  próbálja meg kibetűzni a bibliából János evangéliumát. Aztán vajon eszébe jutott-e, hogy a havi 47 ezret kereső is ember, aki nemcsak maga is megéhezik, mint a kecske, de ott van még három gyermek, a feleség s talán az anyós is: nekik vajon jut majd minden reggelre cukroskenyér menta teával, vagy habartpaszuly hús nélkül, kondérból, három napra? Vajon az ilyen családoknál milyen karácsonyt űltek, jutott-e a kicsiknek ajándék a szeretetszolgálatoktól?

Nemrég a kormánypárt frakcióvezetője is még azt mondta, akinek semmije sincs, az annyit is ér. Most viszont majd kiveri a szemünket a nagybetűs újságcím, melyből kitűnik, hogy Lázár frakcióvezető is azt mondja, nálunk nem lehet megélni 47 ezerből.  Ezúttal higgyünk inkább neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában