Helyi közélet

2012.03.02. 19:04

A kormány intézkedései ellen tüntettek a Kossuth téren

Nyíregyháza - Több száz demonstráló érkezett a megye több településéről.

Nyíregyháza - Több száz demonstráló érkezett a megye több településéről.A Magyar Szocialista Párt, a Szolidaritás Mozgalom és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége közösen emelte fel a hangját a kormány politikája ellen. A megyeszékhely főterén, a Kossuth téren gyűltek össze azok, akik úgy érezték, hogy elegük van a megszorításokból. Orosz Pál Ajakról érkezett. – Engem legjobban az dühít, hogy a legtöbb nyugdíjasnak, köztük nekem is vissza kell adnunk a vállalkozói igazolványunkat. Annyi járulékot terhelnek ránk, hogy nem éri meg tovább csinálnunk a vállalkozást.

A Városházával szemben felállított dobogóra először Kiss Ferenc állt, aki a Szolidaritás Mozgalom nevében beszélt. Nyomban egy kérdéssel indított, miszerint jobban élünk-e, mint egy éve. A tömeg részéről egy határozott nem volt a felelet. – Elegünk van abból, hogy a szerzett jogokat elveszik a katonától, a rendőrtől, a tűzoltótól, ráadásul visszamenőlegesen. 62 évesen eredjen a rendőr a rabló nyomába? Kinek ártottak ők? – tett fel egy újabb kérdést Kiss Ferenc.

Ezután Halmi József, az MSZP megyei alelnöke vette át a szót, aki szerint a megye nem kapott mást, csak egy néma levente polgármestert, aki fel sem szólalt még a Parlamentben, egy cinkos közgyűlési elnököt, aki csak asszisztált a megye vagyonának államosításában, és egy kormánymegbízottat, aki kérdés nélkül végrehajt mindnet – mondta Győrtelek polgármestere.

A harmadik demokratikus szerv, az MSZOSZ nevében Markovics Tamás megyei titkár szólalt fel. – Sajnos megyénk több dologban is élen jár: itt halnak meg leghamarabb az emberek, itt a legnagyobb a munkanélküliség, ráadásul az új Munka törvénykönyvében olyan jogszabályokat alkottak, ami lehetőséget ad majd arra, hogy a dunántúli munkavállaló magasabb minimálbért kapjon, mint a szabolcsi. Követeljük azt is, hogy a kormány üljön le és tárgyaljon az érdekvédelemmel.

A tüntetés egy petíció felolvasásával zárult, amit meg is szavaztattak az egybegyültekkel, majd bevitték a Kormányhivatalba dr. Vinnai Győző kormánymegbízott részére.

A demonstráció ideje alatt egy-egy nagyméretű NOKIA-s doboz mellett három-négy ellentüntetőt is láthattunk.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában