Helyi közélet

2012.03.21. 15:16

A romák kitörési lehetősége az oktatásban rejlik

Nyíregyháza - A magyar társadalom előtt álló feladatok közül az egyik legsürgetőbb a roma integráció megoldása, a hátrányos helyzetű fiatalok bevonása a felsőoktatásba. Ezen a téren jelenthet hatalmas előrelépést az az együttműködés, ami a Nyíregyházi Főiskola és az Országos Roma Önkormányzat között jött létre, s aminek a részleteit keretmegállapodásban rögzítette szerdán dr. Jánosi Zoltán rektor és Farkas Flórián, a roma szervezet elnöke.

Nyíregyháza - A magyar társadalom előtt álló feladatok közül az egyik legsürgetőbb a roma integráció megoldása, a hátrányos helyzetű fiatalok bevonása a felsőoktatásba. Ezen a téren jelenthet hatalmas előrelépést az az együttműködés, ami a Nyíregyházi Főiskola és az Országos Roma Önkormányzat között jött létre, s aminek a részleteit keretmegállapodásban rögzítette szerdán dr. Jánosi Zoltán rektor és Farkas Flórián, a roma szervezet elnöke.– A Nyíregyházi Főiskola már másfél évtizeddel ezelőtt beépítette kutatásaiba, illetve képzéseibe a magyarországi roma közösséget, programjaink révén pedig sok tehetséges roma fiatal kerülhetett be egyetemekre, főiskolákra, ám ezekre a lépésekre nem egy országos szervezettel kötött együttműködés keretein belül került sor – mondta dr. Jánosi Zoltán. – Adottak tehát a továbblépés feltételei, hiszen az alapok már készek ehhez, a megállapodás egyik aláírója pedig azért a Nyíregyházi Főiskola, mert a beiskolázási körzetünk főként a kelet-magyarországi országrész, hallgatóink nagy része Szabolcs és Borsod megyéből érkezik, a magyarországi romák közel negyven százaléka pedig ezeken a területeken él. Az együttműködés sikere nemcsak e térség, de az ország és Európa számára is fontos, intézményünk pedig teljes mellszélességgel az ügy mellé áll – mondta a főiskola rektora.

A kormányhivatal minden segítséget megad

– A magyarországi cigányság nagy része Kelet-Magyarországon él, így a lehető legjobb helyen vagyunk ahhoz, hogy ezt a megállapodást megkössük – mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. – A romák elsődleges kitörési lehetősége a tudásban, az oktatásban rejlik, s ehhez nélkülözhetetlenek az olyan együttműködések, mint amit ma az aláírásunkkal ellátunk. A cigányság sorsának javításáéért egyedül a cigányság tehet valamit, mindennek a kiindulópontja pedig a minőségi oktatásban rejlik. Fontos, hogy a roma gyerekek már az óvodás kortól olyan nevelésben részesüljenek, ami biztosítja fejlődésüket, s azt, hogy valamely felsőoktatási intézmény hallgatói lehessenek. Ez az együttműködés alapot ad arra, hogy a 2010-ben a kormány és az Országos Roma Önkormányzat között született keretmegállapodás – ez azt tartalmazza, hogy 2015-ig 5000 roma fiatalt vonunk be a felsőoktatásba – megvalósulhasson – mondta a szervezet elnöke.

Dr. Vinnai Győző, Szabolcs megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kormányhivatal minden segítséget megad ahhoz, hogy a megállapodás valódi tartalommal telhessen meg, s megvalósulhassanak az abban foglalt tervek. Kovács Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke azt ígérte, a rendelkezésükre álló szellemi potenciállal járulnak hozzá a program sikeréhez, mint ahogy a jelen lévő civil szervezetek képviselői is egyöntetűen annak támogatása mellett álltak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában