Helyi közélet

2012.03.28. 18:14

Álomba ringatott művelődési házak

Nyíregyháza-Borbánya - A borbányai aláírásgyűjtők sikerén felbuzdulva a város más közművelődési színterei is keresik a kiutat.

Nyíregyháza-Borbánya - A borbányai aláírásgyűjtők sikerén felbuzdulva a város más közművelődési színterei is keresik a kiutat.Több mint ezer aláírást gyűjtött össze alig több mint három hét leforgása alatt a Borbányai Művelődési Ház „megmentéséért” harcoló Margaréta Nyugdíjas Egyesület. Mint arról korábban beszámoltunk, az elszánt aktivisták március elején kezdtek aláírásgyűjtésbe az időszakos üzemeltetésre ítélt kulturális centrum teljes idejű működtetése, s a kulturális élet felvirágoztatása érdekében.

A kampány élharcosát, Lovass Istvánnét kedden délután polgárőrök kísérték a városházára, ahol a dr. Kovács Ferenc polgármesternek címzett dokumentumokat Rendes Sándor, a városháza sajtószóvivője vette át. Az ezt követő „érdekegyeztető tárgyaláson” a borbányai civil szervezetek képviselői hangsúlyozták: a takarékosság fontos, de nem mindenek fölött álló szempont kell legyen, ha egy ekkora városrész egyetlen művelődési centrumáról van szó. Nehezményezték, hogy a városvezetés a közeli iskolába kívánja „száműzni” a kulturális intézmény programjait, látogatóit és az ott székelő egyesületeket, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a jelenlegi kihasználtság mellett gazdaságtalan és értelmetlen a ház fenntartása.

Felmérték az igényeket

– Igényfelmérést végeztünk a borbányai lakosok körében, hogy kipuhatoljuk, miként lehetne újra megtölteni élettel a művelődési házat. Fiatalokat és időseket egyaránt megszólító, színvonalas rendezvényekre lenne szükség, ám ehhez nélkülözhetetlen egy rátermett irányító, egy szívvel-lélekkel munkálkodó művelődésszervező szakember, aki képes felmérni és kielégíteni a helyi lakosok kulturális igényeit. Az utóbbi években sajnos nem ilyen vezetők „dolgoztak” az intézményben, a helyi óvodások, iskolások, a kikapcsolódásra vágyó felnőttek és nyugdíjasok, valamint a Váci Mihály Irodalmi Kávéház tagjai ugyanakkor igénylik és készek tenni azért, hogy újra pezsegjen az élet a Margaretta utca 50. szám alatt. A borbányai lakosok méltatlannak tartják a kialakult helyzetet, ezt a teljes idejű és teljes értékű üzemeltetést támogatók száma, a több mint ezer aláírás is bizonyítja – érvelt Lovass Istvánné, hozzátéve: a megkérdezettek elméleti és gyakorlati tanfolyamok (OKJ-s képzések, karate, kungfu cselgáncs), kézműves foglakozások, életmód és sport napok, vetélkedők, nyári táborok és ünnepi, illetve hagyományőrző rendezvények (május 1., augusztus 20., húsvét, szüret, főzőverseny) beindítását, folytatását szorgalmazták.

Bizonyíték kell, nem ígéret

– Egy sportkifejezéssel élve, a labda az önök térfelén pattog – reagált a felvetésekre a városháza sajtószóvivője, Rendes Sándor, majd kifejtette: a Borbányai Művelődési Ház kiváló adottságokkal rendelkezik, mégis szinte kong az ürességtől. – Amennyiben összefognak a lakosok, illetve az ott működő klubok, civil szervezetek, és bebizonyítják, hogy tömeges igény van az épület teljes idejű működtetésére, a városvezetés és a VMK is partner lesz a megoldásban. A jelenlegi igényeket azonban messzemenően képes kielégíteni a közeli iskola épülete a téli időszakban. A szezonális záróra nem jelenti az intézmény halálát. A döntés hátterében az ésszerű gazdálkodás áll: művelődésre, helyi kulturális programokra, rendezvényekre szeretnénk fordítani azt a pénzt, ami korábban a tetemes rezsi kiadásokra folyt el.

Visszavonták a szándéknyilatkozatot

A Bokortanyák Lakosságáért Egyesület a Mandabokori Közösségi Ház életben maradásáért küzd. Január végén szándéknyilatkozatot tett a civil szervezet, miszerint korrekt feltételek mellett szívesen átvállalná az intézmény működtetését, nem sokkal később azonban visszavonulót fújt. Benkő Lászlóné, a Mandasi Klub vezetője lapunknak elmondta: úgy tudni, a külterületi művelődési házakra nyilvános pályázatot fog kiírni a fenntartó, ezen szeretne indulni (és nyerni) a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület.

– A klubunk közel félszáz tagot számlál, a tirpák hagyományőrző tánccsoportunk 25 főt. A közösségi ház, ahol állandó kiállítás látható, a kultúra egyetlen otthona mifelénk, ezen kívül vasárnaponként az evangélikus egyház tart itt istentiszteletet. Kis- és nagyrendezvényeink (például a tavaly nyári tirpák lakodalom) sikere magáért beszél, szeretnénk lehetőséget kapni a folytatásra – mesélte a klubközösség első asszonya.

Butyka is élni akar

A Butykai Közösségi Házban a Butykatelepi Kulturális és Szociális Egyesület szeretne esélyt kapni és teret hódítani. Hollik János elnök elégedetlenségének adott hangot a jelenlegi állapotok láttán.

– Az interneten 37 turistának kínál szállást, étkezési és kikapcsolódási lehetőséget az intézmény, gyakorlatilag azonban ebből semmi nem igaz. Az épület teljes felújításért kiált, a konyha kihalt, pár hónapja még az internetet is kikötötték, a számítógépeket pedig elvitték a VMK-ba. Egyetlen, napi 4 órában foglalkoztatott takarítónő dolgozik a házban, amely hétfőn és pénteken zárva tart, kedden délután a nyugdíjas klub tart összejövetelt, szerdán a gyermek, csütörtökön a körzeti orvos rendel. Hétvégén az egyház tart hittan órákat, illetve szentmiséket. Hol itt a kultúra, a valódi közművelődés, hol maradnak a tömegeket vonzó programok? Ha kell, követni fogjuk a borbányaiak példáját, és mi is aláírásgyűjtésbe kezdünk! Elkötelezett vezetés és pénz híján nem várhatunk csodákat, de nem adjuk fel! Június közepén újra megrendezzük a Cseresznyefesztivált, és fontolgatjuk az intézmény működtetésének átvállalását, hogy újra megteljen élettel és lehetőségekkel a Butykai Közösségi Ház! – mondta Hollik János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában