Helyi közélet

2012.03.22. 17:38

Az időjárás okozta a pusztulást

Szabolcsveresmart - A becsült bennmaradó halmennyiség mintegy öt százaléka pusztulhatott el.

Szabolcsveresmart - A becsült bennmaradó halmennyiség mintegy öt százaléka pusztulhatott el.Horgászok hívták fel szerkesztőségünket telefonon, hogy a Szabolcsveresmarti-víztározón jelentős halpusztulást tapasztalnak. Szerintük az ok, hogy az őszi lehalászást követően nagy mennyiségű hal maradt még a tározóban, amit később nem töltöttek fel. A kemény tél miatt átfagyott a víz és elpusztult több mázsa kisebb-nagyobb hal, köztük harcsa, csuka és ponty is. A halak az olvadást követően bomlásnak indultak. A horgászok nem tudják elképzelni, mi is történhetett.

Gondoskodtak a haltetemek eltávolításáról

– A szabolcsi horgászok valóban nem találkoztak még ezzel a jelenséggel, de az újságokban évekre visszamenőleg többször is láthattak ilyet, hiszen a hal élete a körülmények meglétének függvénye – válaszolt a felvetésekre Radóczi János, a vízkezelő Szabolcsi Halászati Kft. ügyvezetője. – A témafelvetésben a kérdés és a válasz benne volt. Elvileg háromévente kellene szelektáló halászatot folytatnunk a rétközi tavon, a víztározó üzemrendjével szinkronban. Ez 2011 őszén jó előre megtervezve meg is történt. Mint minden ilyen lehalászáskor, csak a fogható halakat szedtük ki, és azok közül sem mindet, hisz a víztározó mederviszonyai ezt nem teszik lehetővé. Eddigi tapasztalataink szerint 30-40 tonna különböző fajú hal bent maradt, várva az ősszel szokásos tiszai áradásból eredő feltöltést. Sajnos, ez az áradás jelen esetben mindössze 35 cm-es vízszintre volt elegendő, de az enyhe időjárás azzal biztatott bennünket, hogy a tavaszi áradásig a halak ezt baj nélkül átvészelik. Ez azonban megdőlt, amikor a rendkívüli és tartósan hideg időjárási viszonyok miatt sok esetben 30 cm-t meghaladó jégvastagság keletkezett. A lékelések során a kivágott lék alábújtatását a megmaradt „hígvíz” sekélysége miatt nem is tudtuk elvégezni. Mi már akkor számoltunk a következményekkel, de a jégolvadás teljes mértékű bekövetkeztéig a haltetemek eltávolítására nem volt lehetőség. Azt, hogy néhány horgász érdeklődése erősebb e téma iránt, mint a mienk, nem gondoltuk, ezért úgy döntöttünk, hogy a haltetemeket az ünnep után távolítjuk el. Ez a dolog azóta már meg is történt, gondoskodtunk a haltetemek eltávolításáról, megsemmisítéséről.

– Örömmel adhatunk arról tájékoztatást, hogy a becsült bennmaradó halmennyiség mintegy 5%-a pusztulhatott el, aminek pótlása – bár költség – de nincs akkora kár, mintha például 200 darab méretes harcsa elpusztulásával kellene számolni. Ami még biztató az ügyben, hogy bár nem korlátlan, de az éppen szükséges mértékig feltölthető a jelenlegi áradásból a Szabolcsveresmarti-víztározó, és ha a vízmércén mért 1 métert ez a vízszint meghaladja, akkor végrehajtjuk a népesítést mindazokkal a halakkal, melyek az üzemtervi, illetve üzleti megfontolásokkal összhangban vannak – tette hozzá az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában