Helyi közélet

2012.03.20. 15:38

Felszámolják az egykori Tiszatej-et

Nyíregyháza,Rakamaz - A rakamazi üzem februártól zárva, a dolgozók zömét elküldték.

Nyíregyháza,Rakamaz - A rakamazi üzem februártól zárva, a dolgozók zömét elküldték.Felszámolási eljárást indítottak a milliárdos forgalmú Magyar Tejtermék Kft. ellen, amely 2011 előtt Tiszatej Kft. néven működött. A korábban nyereséges társaság 2010-ben jelentős veszteséget halmozott fel.Felszámolás sorsára jutott a rakamazi Magyar Tejtermék Kft. A cég 2010-ben 1,2 milliárd forint forgalmat tudhatott magáénak, üzemi szinten viszont 43 millió, adózás előtt pedig 47 millió forint veszteséget termelt. Korábban egyik évben sem tudott egymilliárd forint árbevételt elérni, ugyanakkor a 2003-as évet leszámítva mindvégig nyereségesen működött. Kötelezettségállománya 2010-ben meghaladta a 230 millió forintot, közölte kedden a gazdasag.hu.

A társaságot 1993-ban hozták létre Tiszatej Tejfeldolgozó és Értékesítő Kft. néven, a Tiszatej Bt. jogutódjaként. Az alapító tulajdonosok a rakamazi és a gávavencsellői Mezőgazdasági Szövetkezet, a Rakamaz és Vidéke Takarékszövetkezet, a nyíregyházi Tejipari Vállalat, valamint a Rakamaz és Vidéke Áfész voltak. Fennállás során összesen 32 tagja volt a társaságnak, köztük a Sole-Mizo Zrt. és a Friesland Hungária Zrt. Jelenlegi tulajdonosa a Szolnoktej-98’ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely Egresfalvi László kezében van. A céget 2011-ben nevezték át Magyar Tejtermék Kft.-re.

Három ember áll még alkalmazásban

A Kelet-Magyarország – nevének elhallgatását kérő – rakamazi informátora szerint az üzemet február elején bezárta a tulajdonosa, a dolgozók kilencven százalékát elbocsátotta és csupán három embert hagyott meg alkalmazásában. A helyi termelő szövetkezet 3 éve adta el a Tiszatej-ben kezdetektől fogva birtokolt tuljadonrészét a jelenlegit megelőző tulajdonosnak, de 2 éve már alapanyagot sem szállít az üzemnek, mert addigi tejelő tehenészetét átállította húsmarha tartásra. Hazai tejfeldolgozói vélemények szerint nincs elegendő és megfizethető árú hazai alapanyag ma Magyarországon, mivel kiviszik az országból. A kis feldolgozók azért sem tudják állni s felvásárlási árversenyt, mivel az összes többi költségük emelkedése elegendő ahhoz, hogy padlóra küldje őket. Magyarországon a tejtermelés volumene jelentősen visszaesett az elmúlt években. Az uniós csatlakozás óta Magyarország nettó importőr tej- és tejtermékekből, 2010-ben közel 40 milliárd forinttal haladta meg az import értéke az exportot, 2011 első félévében a behozott tej és tejtermékek értéke 35 százalékkal múlta felül az export értékét – derül ki a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének 2011-es elemzéséből.

Az Opten adatai szerint jelenleg 173 cég foglalkozik tejfeldolgozással. Tavaly 6 társaság ellen indult felszámolási eljárást, 8-nál pedig a végelszámolás mellett döntöttek, 17 új céget alapítottak ezzel a főtevékenységgel. 18 vállalkozás ellen indult végrehajtás. A tejipari vállalkozások 217 milliárd forint árbevételt értek el 2010-ben, de összességében nem működtek nyereségesen, 9 milliárd forint veszteséget halmoztak fel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában