Helyi közélet

2012.03.30. 15:10

Jogerősen elmarasztalták a választás rendjének megzavarásával vádolt férfit

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Törvényszék a mai napon jogerős ítéletet hozott a választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmény miatt V. György ellen indult büntetőügyben.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Törvényszék a mai napon jogerős ítéletet hozott a választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmény miatt V. György ellen indult büntetőügyben.A törvényszék V. György vádlottat bűnösnek mondta ki 1 rendbeli a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, 2 rendbeli közokirat hamisítás bűntettében, ezért őt halmazati büntetésül 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

1 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

V. György a 2010. évben tartott települési kisebbségi önkormányzati képviselők választásán indulni szeretett volna Penyige községben, mint képviselőjelölt.

A vádlott több penyigei lakost is felkeresett azzal, hogy kérjék a kisebbségi választói jegyékbe való felvételüket, mivel a választás megtartásának a feltétele, hogy legalább 30 személy kérje a kisebbségi választói jegyzékbe való felvételét.

A vádlott több választópolgár helyett, azok nevében több kisebbségi választói jegyzékbe való felvétel iránti kérelmet írt alá. A vádhatóság által bizonyítottan két választópolgár esetében pedig – azok tudta és belegyezése nélkül - a kérelmeken valótlanul nyilatkozta az adott választópolgár cigány etnikai kisebbséghez való tartozását.

A vádiratban szereplő harmadik esetben nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani azt, hogy e-helyett a választó helyett is a vádlott írta alá kérelmet. Ezért ezzel kapcsolatosan az 1 rendbeli közokirat hamisítás bűntette miatti vád alól a vádlottat a törvényszék felmentette.

Az ítéletet a vádlott és védője, illetve az ügyész is tudomásul vette, az ítélet jogerős - tájékoztatta portálunkat dr. Nyakó Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában