Helyi közélet

2012.03.02. 14:27

Támogatják a gyermeket nevelőket

Nyíregyháza - A szülő több ellátásra is jogosulttá válhat, egy időben csak egy ellátást vehet igénybe.

Nyíregyháza - A szülő több ellátásra is jogosulttá válhat, egy időben csak egy ellátást vehet igénybe.A Kormányablak tevékenységét bemutató cikksorozatunk folytatásaként a családtámogatási rendszer elemeit mutatjuk be. Ezúttal a támogatási formákról és a támogatás igénybevételének lehetőségeiről lesz szó.A szülőket, illetve családokat gyermekvállalás esetén többféle támogatás illeti meg. A támogatásoknak két nagy csoportja van. Az első csoportba tartozó ellátások alanyi jogon megilletik a szülőket, míg a másik csoportba tartozó ellátások az édesanya biztosítotti jogviszonyához köthetőek. Alanyi jogon – vagyis munkaviszonytól, jövedelmi viszonytól függetlenül - megilleti a szülőt az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET). Összefoglaló néven ezen ellátásokat nevezzük családtámogatási ellátásoknak.  Ezen járandóságok folyósítását a Magyar Államkincstár (MÁK) végzi.

Amelyik a legmegfelelőbb

Az édesanya biztosítotti jogviszonyához köthető és jövedelméhez igazodó ellátások a terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS/THGYS) és a gyermekgondozási díj (GYED). Ezen ellátásokat - amennyiben a munkáltató nem társadalombiztosítási kifizetőhely - az illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve folyósítja. Fontos tudnunk, hogy a fenti ellátások közül egy időben a szülő több ellátásra is jogosulttá válhat, azonban egy időben csak egy ellátást vehet igénybe, természetesen azt, amely számára a legmegfelelőbb.

A kormányablakban este nyolc óráig részletes tájékoztatást kaphat a családtámogatási rendszer egyes elemeiről, továbbá a családtámogatási ellátások (anyasági támogatás, GYES, GYET, családi pótlék) megállapítása és folyósítása iránti kérelmét is benyújthatja. A sokak által kelengyepénznek, vagy szülési pénznek hívott ellátás hivatalos elnevezése anyasági támogatás. Az anyasági támogatás egyszeri, egy összegben járó családtámogatási ellátás, amely a gyermek születésére tekintettel jár az édesanyának. Alapesetben a támogatásra a szülést követően az az édesanya jogosult, aki a várandóssága ideje alatt minimum négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer – megjelent terhesgondozáson. 

Államkincstári határozat

Az anyasági támogatás – gyermekenként megállapítható - összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ikergyermekek esetén 300%-ával. Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt, a szülést követő hat hónapon belül lehet benyújtani.Az ügyintézéshez az édesanya vigye magával - személyes okmányain kívül -, a terhesgondozást végző orvos igazolását a terhesgondozáson való részvétel számáról, TAJ kártyáját, adókártyáját, a gyermek személyazonosságát igazoló okiratát (pl.: születési anyakönyvi kivonat), illetve TAJ kártyáját. Az eljárás díj- és illetékmentes. A kérelmet az igény beérkezésétől számított 8 naptári napon belül a Magyar Államkincstár illetékes igazgatósága bírálja el és hoz határozatot. A hatóság a támogatásra való jogosultság megállapítása esetén az igénylő által megadott fizetési számlájára vagy lakcímére soron kívül utalja ki a támogatást. Készpénzes kifizetés nem lehetséges.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában