Helyi közélet

2012.04.26. 07:24

A hír hamis, de doboz az nincs!

Rémhírnek minősítette a rendőrség, hogy vadásznának az autós elsősegély csomagra, mióta büntetni lehet érte.

Rémhírnek minősítette a rendőrség, hogy vadásznának az autós elsősegély csomagra, mióta büntetni lehet érte.A lényeg, hogy a dobozon van egy lejárat, ami általában 3, vagy 5 éves. Kinyitva a dobozt, egyes részek 5 évesek lehetnek. A doboz csak tároló eszköz, a rajta lévő lejárati idő semmit nem jelent, csak a tartalma. Ezek szavatossági ideje kell, hogy érvényes legyen. Sajnos sok autós általában nem nézi meg, hogy ezek az eszközök (pólya, vérzéscsillapító stb. felhasználható-e) többségük amúgy sem használná, ha az lenne, ezért megkeressük az OMSZ szóvivőjét, hogy ha van olyan adatuk, akkor adjuk közre, az országban hány esetben történt abból fertőzés, vagy vérzett el sérült, mert nem adtak neki időben laikus elsősegélyt, vagy hány embert mentettek meg így.

Aranyért sem kapható

Egy interneten megjelent írás szerint az idei költségvetésben 16 milliárd forint van beállítva a rendőrségi bevételek közé közigazgatási bírságként, (ráadásul a büntetések felét be sem fizetik) ám ha nincs gyorshajtó, akkor valami mást kell alkalmazni, hogy a terv teljesüljön, talán emiatt terjedt el egy közösségi portálon megjelent poszt alapján, hogy a rendőrök vadásznak az elsősegély dobozra, annak dátuma ugyanis nem vitatható adat. Az ORFK ezt tagadja, kimutatásuk alapján mindössze néhány tucat esetben történt emiatt eljárás, ráadásul az összeg sem igaz, (a poszt 50 ezer forintról szólt).

Ha már hiszti, úgy döntöttünk, utána járunk, megnéztük, amúgy kapható-e elsősegély doboz. Két nagyáruházban és egy patikában jártunk úgy Nyíregyházán, hogy aranyért sem volt kapható a doboz. A hír tehát elérte célját, felvásárolták őket. Ma tovább kutatunk, van-e olyan üzlet, ahol lehet kapni.

Mi legyen a dobozban?

Az elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételeket a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-a szabályozza.

„106. § (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:

a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár, motoros tricikli és négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó) esetében:

aa) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db

ab) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 1 db

ac) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

ad) fóliakesztyű: 1 pár

ae) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

af) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

ag) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

ah) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

ai) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

aj) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

ak) elsősegélynyújtás képekben: 1 db

al) tartalomjegyzék: 1 db

b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:

ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db

bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db

bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db

bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db

be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db

bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

bg) fóliakesztyű: 1 pár

bh) háromszögletű kendő: 2 db

bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db

bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

bq) elsősegélynyújtás képekben: 1 db

br) tartalomjegyzék: 1 db

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés − a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül − helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.

(3) Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.

(4) Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak.

(5) Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni.”

A fenti szabályozást az 50/2009. (IX. 30.) KHEM rendelet 1. §-a állapította meg, és az 2010. január 1-jétől hatályos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában