Helyi közélet

2012.04.16. 11:14

Bodza- és meggytermesztési rendszert hoz létre az Agrana Szabolcsban

Vásárosnamény, 2012. április 16., hétfő (MTI) - Integrált bodza- és meggytermesztési rendszert hoz létre az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice Magyarország Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a vásárosnaményi gyümölcsfeldolgozó cég projektvezetője hétfőn az MTI-vel.

Vásárosnamény, 2012. április 16., hétfő (MTI) - Integrált bodza- és meggytermesztési rendszert hoz létre az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice Magyarország Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a vásárosnaményi gyümölcsfeldolgozó cég projektvezetője hétfőn az MTI-vel.Kóczinger Norbert elmondta: a telepítés ősszel már meg is kezdődött, 35 hektáros területen ültettek bodzát a rendszerbe eddig belépett termelők a kft. 90 százalékos arányú költségtámogatásával. A tervek szerint összesen 500 hektáros területen telepítenek bodzát, majd 2013-ban hozzákezdenek az integrált meggytermesztési rendszer kialakításához is, 1.000 hektáron.

Az Agrana-Juice jelenleg almatermesztési rendszert működtet Szabolcsban, amelynek 850 termelő a tagja, 3.200 hektáros ültetvénnyel. Elsősorban őket várják a bodza-és meggytermesztési rendszer tagjai közé is, hogy többféle gyümölcsöt termesszenek, ne csak egyetlen fajtára építsék tevékenységüket.

A projektvezető tájékoztatása szerint a cég 15 évre szóló gyümölcsfelvásárlási szerződést köt a rendszer tagjaival. A telepítésnél a költségek 90 százalékát támogatják kamatmentes kölcsönnel, amit majd a fák termőre fordulása után, a 4. és az 5. értékesítési évben, a gyümölcsök akkori leadásakor kapott pénzből fizetnek vissza a gazdálkodók. A termesztést emellett szaktanácsadással is segítik, hogy minél nagyobb jövedelmet érhessenek el az integrált rendszerhez tartozók.

Kóczinger Norbert kitért arra is, hogy a múlt kedd hajnali fagy a cég almatermesztési rendszerének 3.200 hektáros ültetvényében - a gyors felmérések szerint - átlagban 40-50 százalékos kárt okozott. Hozzátette azonban, hogy a jelenlegi esős, melegebb időjárás hatására "bőséges" a fák virágzása, ami mérsékelheti a terméskiesést. A szakemberek most úgy prognosztizálják, hogy a fagy 20 százalékosnál nagyobb almatermést nem tehetett tönkre.

A projektvezető úgy vélte: egy "normálisabb termés" még összejöhet a 3.200 hektáros almásban, s ez igen fontos lenne nem csak a termelők, hanem az Agrana-Juice szempontjából is, mivel a tavalyi fagykár után mindössze 10.000 tonna almát tudtak átvenni feldolgozásra. Az idén a kedvező virágmennyiség alapján azt remélik, hogy 55-60 ezer tonna almát tudnak majd felvásárolni az almatermesztési rendszerhez tartozóktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában