Helyi közélet

2012.04.01. 11:09

Elfújták a türelmi időt

Nyíregyháza – Faramuci a törvény, a jogalkotók mintha átestek volna a ló túlsó oldalára – kesereg Zsolt, az egyik belvárosi söröző tulajdonosa. Másfél évtizedes tapasztalattal a háta mögött azt mondja: nagyon várták a szigorítást és maximálisan egyetértenek azzal, hogy bent ne lehessen dohányozni, de az már finoman szólva is nonszensz, hogy szabadtéren is úgy határozták meg a füstölgés feltételeit, hogy azok szinte betarthatatlanok.

Nyíregyháza – Faramuci a törvény, a jogalkotók mintha átestek volna a ló túlsó oldalára – kesereg Zsolt, az egyik belvárosi söröző tulajdonosa. Másfél évtizedes tapasztalattal a háta mögött azt mondja: nagyon várták a szigorítást és maximálisan egyetértenek azzal, hogy bent ne lehessen dohányozni, de az már finoman szólva is nonszensz, hogy szabadtéren is úgy határozták meg a füstölgés feltételeit, hogy azok szinte betarthatatlanok.Példaként említi, hogy a megyeszékhely „sikátoraiban” lévő sörözők a legjobb szándékkal sem tudják betartani a „bejárattól 5 méterre” szóló előírást, mert vagy egy másik üzlet elé érnek, bármelyik irányba is indulnak. – Arról már nem is szólva, hogy ha a szórakozóhelynek az öt méteren belül nyitható ablaka is van, akkor sem jelölhető ki a dohányzóhely – panaszolja a tulajdonos sok kollégája nevében. Hogy mi erre az esetre a megoldás? Tilos dohányozni – kapta a jótanácsot. Sőt, ha ő tenne ki hamuzót, a füstkommandó meg is bírságolná a tettéért. Az életszerűtlen törvény egyik következménye lehet, hogy a vendégek majd elszívják a cigijüket és szétdobálják a csikket. Ez jó megoldás – kérdezi, majd hozzáteszi: azoknak a tulajdonosoknak is főhet a feje, akiknek a kinti terasza nincs öt méterre a bejérattól, mert ott is tilos a dohányzás.

Szombat éjfélkor véget ért az a három hónapos türelmi idő, amely a tavaly megszigorított, nemdohányzók védelméről szóló törvényhez járt. Ez alatt az idő alatt nem büntették meg, csak figyelmeztették azokat a helyeket, ahol a vendégek rágyújthattak. Szombat éjféltől szabályszegés esetén magánszemélyeket 50 ezer forintig, az intézményeket 2,5 millió forintig terjedő bírsággal sújthatnak.

A türelmi időszak alatt több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek az országban. Körülbelül 800 volt azon egységek száma, ahol azt tapasztalták, hogy nem vagy nem megfelelően tartják be a jogszabályokat. Ezeknek csak a töredéke volt olyan egység, ahol a türelmi időre hivatkozva hagyták figyelmen kívül az új szabályozást. A szigorúbb szabályozással szembeni ellenállást többnyire vendéglátó- és szórakozóhelyeken tapasztalták – nyilatkozta Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai a megyében január 1. és február 26. között több mint 570 ellenőrzést végeztek el, 18 esetben a nem megfelelően kijelölt dohányzóhely, illetve a szükséges feliratok, jelölések hiánya miatt volt szükség hatósági intézkedésre – tájékoztatta lapunkat dr. Magyar Veronika megyei tiszti főorvos.

Az ÁNTSZ honlapján olvasható tájékoztatás szerint: „ha a hatóság olyan jogsértést, kötelezettségszegést észlelt, amely helyszínen orvosolható, erre végzésben hívták fel az érintett figyelmét és kötelezték a jogszabályban foglaltak betartására. Ez esetben az ilyen helyeken számítani lehet arra, hogy áprilistól ismételt ellenőrzést tartanak náluk.” Ha ekkor ismét azt tapasztalják, hogy nem tartják be a jogszabályt, a hatóság munkatársai egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki.  - A Füstölgők Társasága – bár számos ponton nem tartja életszerűnek a dohányzási szabályok szigorításáról szóló törvényt – jogkövető viselkedésre kér minden dohányost. Úgy vélik, „most fog megmutatkozni, hogy a törvény számos ponton nem életszerű, betarthatatlan, ezért módosításra szorul”. A társaság aggályosnak tartja például a teljes dohányzási tilalom bevezetését mind a munkahelyek, mind a szórakozóhelyek és éttermek esetében. Ugyanis, mint írták, ezek a rendelkezések megfosztják a dohányosokat önrendelkezési joguktól. A társaság síkraszáll azért, hogy ha valaki felnőttként úgy dönt, hogy dohányzik, tehesse civilizált, emberi körülmények között. Ugyanakkor fontosnak tartják a fiatalkori dohányzás visszaszorítását is. Ezért remélik, hogy egy ezt célzó, hosszú távú prevenciós stratégia megalkotásának a szándéka is megjelenik majd a törvényben.

Ahol tilos és ahol szabadA törvény szerint tilos dohányozni és ki sem szabad jelölni dohányzóhelyet zárt térben a munkahelyeken, a hivatalokban,  a szórakozóhelyeken, a vonatokon, a villamos- és buszmegállókban, az aluljárókban, a játszótereken. Iskolákban, gyermekotthonokban, kórházakban még az udvaron sem szabad rágyújtani. Dohányzóhely csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában