Helyi közélet

2012.04.24. 17:53

Hadifogoly voltam Tiszalökön…

Tiszavasvári, Tiszalök - A tiszalöki munkatábor története 1951-1953 között. Folytatódik a Vasvári Pál Múzeum Szabadegyetem című előadássorozata.

Tiszavasvári, Tiszalök - A tiszalöki munkatábor története 1951-1953 között. Folytatódik a Vasvári Pál Múzeum Szabadegyetem című előadássorozata.Ezúttal a tiszalöki hadifogolytáborról és vízlépcsőről hallgathatnak a múzeumbarátok meg egy izgalmas és szívbemarkoló előadást. A korabeli propaganda az "Ötéves terv" egyik legnagyobb békealkotásának nevezte. Arról nem szóltak az akkori híradások, hogy kik és milyen körülmények között építették fel a vízi erőművet. 1950 Decemberében a Szovjetunió elengedte a magyar hadifoglyok utolsó csoportját, akiket háborús bűnökért külön nem ítéltek el. Ezek az emberek többségükben olyan német származású magyarok voltak, akiket a magyar-német államszerződés alapján 1944-ben, 17-18 évesen kötelezően a Waffen SS-hez vonultattak be.

Öt év hadifogság után, saját hazájukban nem engedték őket szabadon, hanem minden tárgyalás és ítélet nélkül a tiszalöki munkatáborba vitték. A tiszalöki hadifogolytáborról Tasnádi Frigyes emlékezik meg. Az előadás április 26- án csütörtökön 17 órától lesz a múzeum régészeti kiállító termében. A rendezvényre a belépés díjtalan!

Balogh Tamás 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában