Helyi közélet

2012.04.27. 15:10

Lovagiasan felavatták a Pálinkaházat

Tarpa - Uniótól elnyert támogatásból tájjellegű gyümölcs múzeumot is létrehoztak Tarpán.

Tarpa - Uniótól elnyert támogatásból tájjellegű gyümölcs múzeumot is létrehoztak Tarpán.A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend és romániai partnere a Szatmár megyei Kamara egy közös, határon átívelő fejlesztési programot valósított meg. A projekt célja a történelmi Szatmár mindkét oldalán a hagyományok megőrzése és a turisztikai vonzerő fejlesztése volt. A projekt keretében a romániai Szatmár megyében az Avasfelsőfalu-i (Negresti Oas) falumúzeumban már tavaly átadták azt a bemutatóházat, amely a szilvafeldolgozás ottani hagyományait mutatja be a falumúzeum autentikus keretei között, Tarpán pedig tegnap tartották az avatást.

Hazánkban Tarpán, a „pálinka fővárosában" pénteken adták át rendeltetésének a Szatmár-Beregi Pálinkaházat, amelyben egy gasztronómiai bemutatóhelyet alakítottak a híresen zamatos szatmár-beregi gyümölcsökből készített lekvárok és pálinkák bemutatására. A szezonban mostantól itt működtetett vendégfogadás keretében az ideérkező turistacsoportok meg is kóstolhatják a fenti hagyományos gyümölcstermékek felhasználásával készült különböző népi ételeket és e hagyományokból újragondolt ételkülönlegességeket. A tájékozódást és a tájegységgel való ismerkedést a technikai újdonságnak számító, érintőképernyős számítógépes adatbank is segíti.

A pálinkaház kertjében a Szatmár-Beregi Lovagrend felkérésére a neves nyíregyházi kertész, Pethő Ferenc professzor egy gyümölcsfajta múzeumot, azaz egy szilvafa fajtagyűjteményt alakított ki, amelyben a térségre jellemző régi és új szilvafajtákat, köztük is a híres „nem tudom szilva" különféle változatait tekinthetik meg az érdeklődők. A turisztikai attrakcióként elkészült pálinkaház – mely egyszersmind a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend központja is – mintegy 15 millió forint európai uniós forrás felhasználásával jött létre. A határ mind a két oldalán megvalósuló fejlesztés remélhetőleg kedvezően hat majd Szatmár és Bereg vendégforgalmára magyar és román viszonylatban egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában