Helyi közélet

2012.04.03. 09:52

Protekcionizmus a megyeszékhely piacán?

Nyíregyháza - Átalakították a Búza téri piac Nyíregyházán. Máshová kerültek a padok, eltüntették a parkolót. Az itt árusítók háborognak a változások miatt.

Nyíregyháza - Átalakították a Búza téri piac Nyíregyházán. Máshová kerültek a padok, eltüntették a parkolót. Az itt árusítók háborognak a változások miatt.

 

A kereskedőknek és termelőknek nem tetszik, hogy új elrendezést kaptak az asztalok, kifogásolják továbbá, hogy a legjobb helyen lévő asztalokat protekció alapján osztották el, valamint több parkolási lehetőséget is elvettek az őstermelőktől. Helyszíni riportban járunk utána a tényeknek, s az árusok mellett igyekszünk megszólaltatni vevőket is, valamint a piac üzemeltetőjét.

A vásárlói igényekhez igazodva folyamatosan bővül a nyíregyházi piacok nyitva tartása és szolgáltatása – adta hírül a közelmúltban a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. „Esti piacok” működnek Örökösföldön és a Jósavárosban, hogy a munka után is friss, hazai árut vásárolhassanak a lakótelepen élők a hazai termelőktől. Immár sokadik hete annak, hogy a Búza téri piac zárása után a vállalkozó szellemű kofák átköltöznek az adott városrész piacára, hogy ott is kiszolgálják a munkából hazafelé igyekvő háziasszonyokat.

– Mindez óhatatlanul rányomja a bélyegét a környező üzletláncok, áruházak forgalmára, mivel a piacon szinte minden zöldség, gyümölcs beszerezhető a vacsorához, illetve a másnapi főzéshez, ráadásul szebb, minőségibb árut kapunk, igaz, nem feltétlenül olcsóbban, mint a multiknál – meséli az egyik örökösföldi vásárló, Jutka, aki egyébként maga is kereskedő, egy üzletben dolgozik a Búza téri piac szomszédságában. Tovább >>>

A „forró nyomon” elindulva, a konkrétumokról már a helyszínen, a Búza téri vásártér szívében tájékozódom Ladik Ferenctől, aki nem rejti véka alá panaszát és elégedetlenségét: – Etikátlanul, a hátunk mögött vették el tőlünk a 334-es asztalt, ahol a barátnőm és családja 22 év óta árusít virágokat. A hosszú éveken át mellettünk árusító „vőfély laciék” kapták meg az asztalbérleményt, holott mi hónapokkal ezelőtt jeleztük, hogy az új „területkiosztáskor” mindenképpen igényt tartunk a régi, megszokott standunkra – mondja Ladik úr.

– A vagyonkezelő cég év eleje óta hitegette a kereskedőket azzal, hogy az átrendezés után etikusan, becsületesen fognak eljárni. Mikor végre (április 2-án) lehetőséget kaptunk az asztalbérleményi szerződés megkötésére, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy már új gazdára talált a számunkra fenntartott hely. A helyette felajánlott „talponálló” ugyanannyiba kerülne, de sokkal előnytelenebb helyen van – teszi hozzá kedvese, Kulcsár Ágnes. A nyírszőlősi őstermelő szerint a 334-es asztal rejtélye nem az egyetlen megoldásra váró ügy a Búza téri piacon, csakhogy a legtöbb kereskedő inkább hallgat, nehogy előnytelen szituációba, netán „száműzetésbe” kerüljön. Tovább >>>

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában