Helyi közélet

2012.04.03. 11:02

Szabolcs Volán - Diákigazolványok

A 2011/2012. évi Nyugdíjasok utazási utalványa érvényességének meghosszabbításáról, az új „Ellátottak utazási utalványa” rendszeresítéséről és a tanulók utazási kedvezményének feltételeiről tartott sajtótájékoztatót hétfőn a Szabolcs Volán Zrt. vezetősége: dr. Huba Péter személyforgalmi igazgató, Lövei Tamás helyi személyszállítási igazgató és Kató József közszolgáltatási irodavezető.

A 2011/2012. évi Nyugdíjasok utazási utalványa érvényességének meghosszabbításáról, az új „Ellátottak utazási utalványa” rendszeresítéséről és a tanulók utazási kedvezményének feltételeiről tartott sajtótájékoztatót hétfőn a Szabolcs Volán Zrt. vezetősége: dr. Huba Péter személyforgalmi igazgató, Lövei Tamás helyi személyszállítási igazgató és Kató József közszolgáltatási irodavezető.2012. január 1-től a diákigazolvánnyal igénybe vehető utazási kedvezmények igénybevételének feltételei megváltoztak. Az utazási kedvezmény csak annak a diáknak jár, akinek jogosultságát az oktatási intézmény érvényes állandó vagy az ideiglenes diákigazolványt felváltó „Igazolás” (továbbiakban együtt: diákigazolvány) kiadásával elismeri. 2012. január 1. napjától a használatban lévő régi és új diákigazolványok is érvényben maradnak. A diákigazolványokat a Hivatal nem cseréli le, de 2012. január 1. napjától már csak az új típusú igazolvány igényelhető.

Diákigazolvány érvényesítése

Az igazolványok érvényesítésére vonatkozó előírások szerint a régi és az új típusú igazolványok érvényesítése is érvényesítő matricával történik a tanköteles kor felső határát betöltött tanulók és hallgatók esetében. A tanköteles tanulók diákigazolványának matricás érvényesítésére nem szükséges, csak a tanév megkezdését megelőzően 18. életévüket betöltött jogosultak diákigazolványain található érvényesítő matrica. A tanköteles tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31. napjáig, amely tanévben a tanuló a tanköteles kor felső határát betölti.

Helyi közlekedésben az érvényes diákigazolvány önállóan, külön igazolás nélkül jogosítja helyi közlekedésben a nappali és az esti oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő tanulót, hallgatót korlátlan számú utazásra érvényes kedvezményes tanulóbérlet igénybevételére.

Az autóbuszon történő diákigazolványhoz kapcsolódó utazási kedvezmény igénybevételének jogosultságának ellenőrzése során helyi autóbuszjáratainkon az alábbiakat kérik felmutatni az érvényes diákigazolvány vagy „Igazolást” és az utazás időpontjában érvényes bérletszelvényt.

Helyközi közlekedésben az oktatási intézmények nappali és esti oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő tanulóját 18 éves korig, vagy a középiskolai tanulói jogviszonyt igazoló diákigazolvány érvényességének lejártáig bármely viszonylatban korlátlan számú kedvezményes menetjegy igénybevételére, a felsőoktatási intézmények nappali és esti tanrendben részt vevő hallgatója bármely viszonylatban korlátlan számú kedvezményes menetjegy igénybevételére, az oktatási intézmények levelező oktatás munkarendje szerint folyó oktatásában részt vevő tanulóját a lakóhely és az oktatási intézmény között kedvezményes menetjegy igénybevételére, ha az utazási viszonylat a diákigazolvány adataiból megállapítható. A diákigazolvány mellett helyközi közlekedésben külön igazolás szükséges.

Igazolás is szükséges

A diákigazolvány mellett a tanulónak, illetve hallgatónak a helyközi közlekedésnél szüksége van az utazási kedvezmények igénybevételéhez a Volán által kiadott és érvényesített "Igazolás" megnevezésű nyomtatványra is. A diákigazolvány és az Igazolás együtt jogosítja az oktatási intézmények nappali és esti oktatás munkarendje szerint folyó oktatásában részt vevő tanulóját 18 éves korig, vagy a középiskolai tanulói jogviszonyt igazoló diákigazolvány érvényességének lejártáig a lakóhely (tartózkodási hely) és az oktatási intézmény között kedvezményes bérlet igénybevételére, a felsőoktatási intézmények nappali és esti tanrendben részt vevő hallgatóját a lakóhely (tartózkodási hely) és az oktatási intézmény között kedvezményes bérlet igénybevételére, az oktatási intézmények levelező oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő tanulóját, hallgatóját a lakóhely és az oktatási intézmény között kedvezményes menetjegy váltására, ha az utazási viszonylat a diákigazolvány adataiból nem állapítható meg).

1.sz. ábra

IGAZOLÁS

diákok kedvezményes utazásának viszonylatairól

2.sz. ábra

IGAZOLÁS

a tanulók általános kedvezményű bérletes utazásának viszonylatairól

Az autóbuszon történő diákigazolványhoz kapcsolódó utazási kedvezmény igénybevételének jogosultságának ellenőrzése során helyközi autóbuszjáratainkon az alábbiakat kérik felmutatni az érvényes diákigazolvány vagy „Igazolás”, a Volán által kiadott és érvényesített "Igazolás" (1-es, 2-es ábra) megnevezésű nyomtatványt és az utazás időpontjában érvényes bérletszelvény vagy érvényes menetjegyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában