Helyi közélet

2012.05.24. 13:24

A világ legritkább tigrisei születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza - Áprilisban születtek, ám csak ma délelőtt mutatkoztak be a nagy nyílvánosság előtt a Nyíregyházi Állatpark szibériai tigris kölykei.

Nyíregyháza - Áprilisban születtek, ám csak ma délelőtt mutatkoztak be a nagy nyílvánosság előtt a Nyíregyházi Állatpark szibériai tigris kölykei.A két hím, Igor és Amur mellett egy nőstény (Karina) is szépen cseperedik, már most közel öt kilót nyomnak, ám kifejlett korukban elérik majd a 2,5 mázsát is. Ez az alfaj a világ legritkább faja, hiszen szabadban már alig 400 példányukról tudnak.

A kis tigrisek az európai fajmegmentési program főszereplői lehetnek a későbbiekben, ezért néhány év múlva elkerülnek majd más állatkertekbe.

 

Bemutatkoztak az ország leghíresebb tigris párjának csemetéi!

A kis szibériai tigrisek szinte már születésük előtt világhírűvé váltak, hiszen szüleik szerelmi táncát lencsevégre kapta egy magyar hobbifotós, Barócsi Diána. A kép azóta bejárta a világsajtót, a brit Telegraph és a The Sun lapok a híres Tigris és Sárkány című kínai film jeleneteihez hasonlították a felvételt.

Az Európai fajmegőrzési Tenyészprogram keretében érkezett 4 éves hím udvarlása nem maradt eredménytelen, hiszen április 27-én a Pamír nevű nálunk született 7 éves nőstény három apróságnak adott életet.

A kölyköket most vettük ki először, s eddig csak a nagymacskák gondozói s az állatorvosok láthatták őket, hiszen fontos, hogy az anyaállat teljes nyugalomban nevelhesse kicsinyeit. Az általános állapotfelmérésén túl fény derült az ivarukra is; 2 hím és egy nőstény született a tigris családban, így a gondozók az Igor, Amur és Karina nevet adták a nagymacskáknak.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Alfajai mindegyike veszélyeztetett, a szibériai tigrisek jelenleg a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolják. A szibériai tigriseket (Panthera tigris altaica) amuri tigriseknek is szokták nevezni. Természetes elterjedési területük eredetileg Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, manapság azonban csak az Amur és az Usszuri folyók vidékén élnek alig 400-an. Megritkulásuk oka, a rájuk, illetve főbb táplálékállataikra, a szarvasokra és vaddisznókra irányuló (orv)vadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása.

A kicsik születése azért is örvendetes, mert szüleik kitűnő genetikai állománnyal rendelkeznek, így az utódok komoly alapját fogják képezni a későbbiekben az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában