Helyi közélet

2012.05.08. 10:53

Beperelte az egyházat és a várost is az érdekvédő alapítvány!

Nyíregyháza - Kedden 11 órától tartják a második tárgyalást abban az ügyben, melyben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány szegregáció vádjával beperelte a görög katolikus egyházat és a nyíregyházi önkormányzatot is.

Nyíregyháza - Kedden 11 órától tartják a második tárgyalást abban az ügyben, melyben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány szegregáció vádjával beperelte a görög katolikus egyházat és a nyíregyházi önkormányzatot is. A nyíregyházi önkormányzatot és a görög katolikus egyházat is beperelte az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány (CFCF), a második tárgyalást ma tartják.  Ahogy arról annak idején beszámoltunk, Nyíregyházán 2007-ben az akkori képviselő-testület bezáratta a Huszár-telepi iskolát, a gyerekeket és az ott tanító pedagógusokat a város néhány iskolájában helyezték el.

A lépés fogadtatása vegyes volt: egyes intézményekben sikeres volt az integráció, ám voltak iskolák, ahol komoly feszültséget okozott a már ott lévő és az újonnan bekerült gyerekek közötti konfliktus. A 2010-es önkormányzati választások után felállt városvezetés úgy határozott: átadja az iskola fenntartói jogát a görög katolikus egyháznak, mely tavaly szeptemberben újra megnyitotta az intézményt. A tavaly májusi közgyűlési döntés ellen akkor a CFCF és a Roma Oktatási Alap is tiltakozott, előbbi alapítvány pedig be is perelte az önkormányzatot.

Mohácsi Erzsébet, a CFCF kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta: az első tárgyaláson nyilvánvalóvá vált, hogy az iskola fenntartóját nem lehet az ügyből kihagyni, hiszen éltek az önkormányzat által kínált lehetőséggel, elfogadták az épületet, a város által nyújtott anyagi támogatást. Ezért döntöttek úgy, hogy a görög katolikusokat is beperelik. – Azt szeretnénk elérni, hogy az iskolát zárják be, és a városban folytatódjon az évekkel ezelőtt elkezdett integrációs program – mondta lapunknak Mohácsi Erzsébet. –  Négy év telt el azóta, hogy a Huszár iskola diákjait a város más iskoláiban helyezték el, most érhetett volna be a program. Innentől kezdve ugyanis olyan Huszár-telepi gyerekek járhattak volna a városi iskolákba, akik ott kezdik a tanulmányaikat, azaz nem származott volna hátrányuk abból, hogy egy új környezetet kell megszokniuk, hogy egy másik közösségbe kell beilleszkedniük. Ehelyett visszakerülnek a telepre, ez pedig konzerválja a helyzetet, s szinte teljesen ellehetleníti, hogy kitörhessenek a környzetükből – mondta a kuratórium elnöke.

Az intézmény nem különít el senkit

– Most is azt mondom, hogy jó döntés volt a Huszár-telepi iskola újranyitása, mert a görög katolikus egyház nagyon sok pozitív dolgot hozott az iskolások és az ott élő emberek életébe is – nyilatkozta lapunknak Csorba Miklósné, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Mint kiderült, az intézmény nem különít el senkit, a diákok között  nem csak roma gyerekek vannak.

Csorba Miklósné szerint lehet, hogy a környezet szegregált, de régi értelmében már ez sem igaz, hiszen nagyon sok a vegyes házasság, és egyre több nem roma család él ott. – A gyerekek felújított, szép környezetben, jó körülmények között tanulhatnak, versenyekre, fellépésekre járnak, kirándulnak, színházi előadást látnak, ami segíti a felzárkózásukat, s azt bizonyítja, érdemes volt a korábban bezárt iskolában elindítani az oktatást – mondta az elnök.

Jelenleg 14 első osztályos diákja van az iskolának, szeptemberben újabb 17-18 gyerek kezdi meg itt a tanulmányait.

Felháborító a szegregáció vádja!

Szabó Bernát Sándorné,  a Szent Miklós Görög Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatónője felháborítónak találja a vádat, hogy szegregálna a Huszárvár.

– A hozzánk érkező kisdiákoknak a nemzetiségi hovatartozásukról nem kell nyilatkozniuk, csak a vallásiról. Iskolánkba ugyanúgy jöhet a magyar gyermek, mint a roma. Nálunk nincsen beiskolázási körzet sem. A Huszár-telepi óvodából pedig jövőre több, mélyszegénységen élő család vállalja azt, hogy a Bethlen utcai általános iskolánkba iratja be a gyerekét, amit szintén nagy sikernek könyvelek el – mondta az igazgatónő.

A szülők örülnének a magyar gyerekeknek

Megkérdeztük az ügyben talán leginkább érintett Huszár-telepi szülőket is. A kilenc éves Kanalas Alex édesanyja, Bukszár Valéria kimondottan örülne annak, ha még több magyar gyerek járna a fia osztályába. – A fiunk egy évet járt az egyik belvárosi általános iskolába, de ott a tanárok nem igazán foglalkoztak vele, nem érezte jól magát. Azt azért hozzáteszem, hogy a gyerekek részéről semmiféle atrocitás nem érte őt. A Huszárvárban viszont kellő figyelmet kap, amit ő meg is hálál, gyorsan fejlődik és jól tanul – mondta az édesanya.

Novák Zsuzsanna szerint is jót tenne az iskolának és a nyolc éves Vanessza lányának is, ha több magyar édesanya döntene úgy, hogy a Huszárvárba iratja a gyermekét. – Jót tenne az osztálynak, a gyerekek fejlődését is mindenképpen segítené.

Az „Esélyt a hátrányos helyzetű gyerekeknek” alapítvány az egyház mellett a nyíregyházi önkormányzatot is beperelte, így természetesen a helyhatóság álláspontjára is kíváncsiak voltunk. Rendes Sándor sajtószóvivő lapunknak elmondta: az iskola újraindításáról szóló közgyűlési döntésben meghatározott célok a görög katolikus egyházzal való együttműködésben maradéktalanul teljesültek. Az önkormányzat – a közgyűlés által elfogadott együttműködési megállapodás és támogatási szerződés szerint – az épület rendelkezésre bocsátásával, valamint a telephely működésének és feladatellátásának támogatásával járul hozzá az önkormányzat iskola működéséhez. Ez 2012-ben 8,7 millió forint, de az összeg évente, az állami finanszírozás függvényében változhat.

Arra a kérdésünkre, miszerint a döntés nem ütközött-e a köznevelési törvénybe – a jogszabályból ugyanis kikerült a felzárkóztató osztályok indításának lehetősége –, a sajtószóvívő azt mondta: „az intézmény a nyíregyháziak és a Huszár-telepen élők érdekében és örömére a görög katolikus egyház fenntartásában a jogszabályi előírásoknak megfelelően működik”.

- KM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában