Helyi közélet

2012.05.04. 09:51

Csütörtököt mondott a betegszállítás rendszere

Nyíregyháza - Kellemetlen és várakozással teli közjáték után került a nyíregyházi kórházba csütörtökön a megyeszékhelytől majd negyven kilométernyire élő olvasónk, akit műtét utáni ellenőrzésre várt kezelőorvosa.

Nyíregyháza - Kellemetlen és várakozással teli közjáték után került a nyíregyházi kórházba csütörtökön a megyeszékhelytől majd negyven kilométernyire élő olvasónk, akit műtét utáni ellenőrzésre várt kezelőorvosa.– Ezen a héten csütörtökön kellett kontrollra mennem a nyíregyházi kórház sebészetére, ezért a háziorvosom még előző pénteken megrendelte számomra a betegszállítást, - kezdte olvasónk. – Mivel sajnos korábban már szállítottak így, ezért fél tizenkettőig nem türelmetlenkedtem, tudtam, hogy ilyenkor több beteget is fel kell venniük a betegszállítóknak. Akkor azonban telefonáltam a szalkaiaknak, akik közülték, hogy ez már nem hozzájuk tartozik, és megadták a 1820-as számot. Itt felvették a telefont, majd miután elmondtam panaszomat közölték, hogy nem vagyok benne a rendszerben. Kérdezték, hogy a háziorvosom megrendelte-e, mire azt válaszoltam, igen , még az elmúlt héten.

Ezt követően a háziorvosom is érdeklődött, neki ugyanezt mondták: nem szerepeltem a rendszerben, ami egyébként korábban összeomlott. Végül csak rákerültem a listára, fél három körül megérkezett a betegszállító így fél négy táján kerültem a kórháza. A hazaszállítás már simábban ment, mivel engem megvártak a betegszállítók, így ötkor már otthon voltam. ők viszont nem végeztek, mert mentek tovább. Ők is fáradtak voltak, raádásul a panaszok náluk csapódtak le....

– A betegszállító, ha időben megkapja a szállítást rögtön tud reagálni – mondta lapunknak Csák Zoltán, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) Észak-alföldi Régójának vezetője. – Most a megyei betegszállítóknak is kevesebb a feladata, csökkent a szállítandó betegek száma. Az ok, hogy az 1820-as telefonszámot a túlterheltség miatt nem lehet elérni, nem elérhető  – tette hozzá Csák Zoltán.

Ezzel kapcsolatban a MBOE is kiadott egy állásfoglalást, mely szerint az 1820-as központi hívószám bevezetése váratlan túlterheltséget okozott, az egészségügyi szolgáltatók nem tudtak zökkenőmentesen megrendelni a szállításokat. Az MBOE szerint merőben más megoldásokat kell alkalmazni, mert a mentőszolgálat nem lesz képes a feladattal megbirkózni anélkül, hogy veszélyeztetné a mentés biztonságát. Az egyesület azt javasolja, hogy az 1820-as hívószámot irányítsák át az Országos Betegszállító Szolgálat megyei irányító központjaihoz, ahol  megfelelő infrastruktúrával, képzett és gyakorlott szakszemélyzettel azonnal megoldható az országos szintű probléma, és a jogszabályi feltételek is megvalósulhatnak. A betegszállítók az általuk felvett es elvégzett szállításokat egyeztetnék az Országos Mentőszolgálattal - fogalmaztak.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában