Helyi közélet

2012.05.10. 16:03

Egy kártya 1000 milliárd forintja

Nyíregyháza - Tíz év alatt 162 ezer igénylő jutott hitelhez a Széchenyi Kártya Programban, a megforgatott pénzkeret elérte az 1000 milliárd forintot.

Nyíregyháza - Tíz év alatt 162 ezer igénylő jutott hitelhez a Széchenyi Kártya Programban, a megforgatott pénzkeret elérte az 1000 milliárd forintot.A fejlesztéshez forrás kell, márpedig az elmúlt tíz évben csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 10 ezer hiteligénylőt 47 milliárd forint hitelhez juttatta a Széchenyi Kártya – hangzott el a jubileumi megemlékezésen, amelyet csütörtökön tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

– Tíz éve indult el a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program, és mára e program keretein belül kihelyezett hitelek összege elérte az 1000 milliárd forintot. Az évek során a Széchenyi Kártya a vállalkozások hitelességének jelképe lett, a hiteligénylések száma országosan meghaladja a 218 ezret, és eddig több mint 162 ezer hitelügylet jött létre. Az átlagos hitelbírálatokhoz képest ez rendkívül jó arány – emelte ki Félegyházi Éva, a Ka-Vosz Zrt. termékfejlesztője.

A válságban is bizonyított

A program a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös kezdeményezésével indult el, majd bővült egyre több partnerrel, bekapcsolódó pénzintézettel az évek során. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számai: a hiteligénylések száma meghaladja a 10 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig csaknem 47 milliárd forint.

A Széchenyi Kártyás vállalkozások a tulajdonosok személyes garanciájának és a többlépcsős hitelbírálatnak köszönhetően nemcsak megbízhatóvá váltak üzleti partnereik szemében, de a kártyabirtokosok gazdasági stabilitása, pénzügyi ereje is megnövekedett, ami a válság alatt nagyban hozzájárult a munkahelyek megtartásához.

Kanadai mintára indult el

Egyértelmű sikertörténet – jellemezte tömören a programot Pekó László, a megyei iparkamara elnöke, míg dr. Vinnai Győző kormánymegbízott a kis- és középvállalkozások egyik fontos támogatására, pénzügyi forrására utalt. A kkv-k hazánkban 2,5 millió munkahelyet teremtettek és tartanak fent, és a foglalkoztatási mutatók javításában rájuk vár a nagy szerep. Ezért fontos, hogy ilyen stabil, kiszámítható és számos elemében kedvező forgóeszközhöz jussanak – hangsúlyozta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője.

A kifejezetten bizalmon alapuló, állami támogatással és banki hitelforrással megvalósítandó hitelkonstrukció ötletét – amely elősegíti a hazai kkv szektor gyors és olcsó forráshoz jutását – Demján Sándor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökeként fogalmazta meg, még 2001-ben.

A történet 1999-ben indult, és az ötletet a Kanadai Üzleti Klub példája adta: az ottani érdekvédelmi szervezetek Bizalmi Kártyájának mintájára akartak a magyar vállalkozók is egy egyedi konstrukciót, ám ez nem ment egyszerűen. Itthon semmiféle előzménye, hagyománya, jogszabályi háttere nem volt annak, hogy érdekvédelmi szervezetek koordinálhassanak, irányíthassanak hitelezést – tekintett vissza az előzményekre Czomba Csaba, a VOSZ megyei szervezetének elnöke.

Három évi tárgyalás, egyeztetés vette kezdetét: a terv bevezetéséről megállapodott Orbán Viktor akkori miniszterelnökkel, és a megvalósításához szövetségesnek hívta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) is, Parragh László vezetésével. A hitelkonstrukció szakmai irányítására és a koordinációs feladatok ellátására a Kamara és a VOSZ létrehozta a KA-VOSZ Zrt-t.

Elismerés a munkáért, hűségért

Az első Széchenyi Kártyát 2002-ben adták át, ezt megelőzően forgóeszköz-finanszírozásra, átmeneti likviditási nehézségek áthidalására csak korlátozott lehetőségek álltak a mikro-, kis- és középvállalkozások rendelkezésére.

– A helyi vállalkozói élet számára egyértelműen pozitív üzenet, hogy a megyeszékhelyen működő nagy társaságok mindegyike fejlesztésben gondolkodik. Ez a kisvállalkozások számára is lehetőség, esély, a város pedig a rugalmas adópolitikától a hivatali ügyintézés felgyorsításáig minden tőle telhető módon segíti az üzleti szférát – szólt hozzá Kósa Tímea, Nyíregyháza alpolgármestere. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Kovács Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy készül a megye új területfejlesztési terve, amelyben kiemelt szerep vár a helyi vállalkozói körre.

A Széchenyi Kártya a KA-VOSZ Zrt., a VOSZ és a Területi kereskedelmi és Iparkamarák irodáiban igényelhető. A közel 300 iroda teljes országos területi lefedettséget biztosít, tehát valamennyi régió vállalkozói találhatnak székhelyükhöz közeli regisztráló irodát, amely a kérelem befogadását követően továbbítja a hitelkérelmet az ügyfél által megjelölt hitelintézet részére.

A jubileumi rendezvény végén köszöntötték a program hitelkeretének folyósításában közreműködő pénzintézeteket, valamint a leghűségesebb, tehát a hitellehetőséggel legrégebben élő vállalkozókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában