Helyi közélet

2012.05.24. 12:49

Falusi turizmus - hatvan minősített szálláshely Szabolcsban

Baktalórántháza, 2012. május 24., csütörtök (MTI) - Már hatvan szálláshely működik a falusi turizmus keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - hangzott el Baktalórántházán csütörtökön azon a konferencián, amelyen az idegenforgalom vidékfejlesztő hatásait elemezték a szakemberek.

Baktalórántháza, 2012. május 24., csütörtök (MTI) - Már hatvan szálláshely működik a falusi turizmus keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - hangzott el Baktalórántházán csütörtökön azon a konferencián, amelyen az idegenforgalom vidékfejlesztő hatásait elemezték a szakemberek.Hanusz Árpád, az országban elsőként, 1992-ben alakult Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a hatvan minősített szálláshelyen több mint 600 vendéget tudnak fogadni egyszerre. Az egyéni szálláshelyek mellett ma települési, önkormányzati vendégházak is működnek a megyében, továbbá a térségi vízügyi igazgatóság és vadásztársaságok is rendelkeznek idegenforgalmi létesítménnyel.

Hanusz Árpád közlése szerint a szabolcsi szálláshelyek kihasználtságán érződik a recesszió, kevés a vendég, 60 százalék feletti éves foglaltsággal csak három, a tivadari, a szatmárcsekei és a túristvándi falusi vendéglátó hely dicsekedhet. A térségi érdekvédelmi szervezet elnöke kiemelte: a megye az urbanizáció közepette is megőrizte természeti szépségét, tájainak érintetlenségét, továbbá a népi építészet, a műemlékek nagy száma miatt számíthat a falusi turizmus fellendülésére.

Az idegenforgalmi vonzerőt erősíti - folytatta az érdekvédelmi szervezet elnöke - hogy a szálláshelyek ma már minőségi programokkal is várják a vendégeket. Települési, megyei, térségi, sőt határon túli rendezvények, fesztiválok kapcsolódnak a vendéglátáshoz. A programok összehangolását, a falusi vendéglátóhelyek együttműködését segítik a megalakult helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsmentek, az úgynevezett TDM szervezetek is.

Hanusz Árpád hangsúlyozta: a falusi turizmusnak a jövőben is kiemelt szerepet kell kapnia a vidékfejlesztésben, hiszen jövedelemtermelő képességével és foglalkoztatást javító hatásával nagyban hozzájárul az érintett térségek lakosság-megtartó erejének fokozásához.

Az elnök szerint a turisták ellátása egyben a falvak agrártermelői számára is lehetőséget jelent, hiszen a vendéglátóhelyeknek értékesíthetik termékeiket. A friss zöldség, gyümölcs és húsellátás mellett a feldolgozott élelmiszeripari termékeket a vendégek magukkal is vihetik, további piacot teremtve a falvak áruinak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában