Helyi közélet

2012.05.26. 15:56

Hagyományok felelevenítése Mezőladányban

Mezőladány - Tegnap, 2012. május 25-én Mezőladányban nem mindennapi események szem–és fültanúi lehettek, akik részesei voltak a pünkösdi király megválasztásának.

Mezőladány - Tegnap, 2012. május 25-én Mezőladányban nem mindennapi események szem–és fültanúi lehettek, akik részesei voltak a pünkösdi király megválasztásának.

Elidegenedett világunkban igen nagy szerepe van a hagyományok felelevenítésének, hiszen közösségformáló erejüknél fogva sokat tehetnek azért, hogy a kis községek, s nagyobb közösségek lakóit közelebb hozzák egymáshoz, s vidámságot, jó kedvet csempésszenek életükbe. Ebben mutattak példát kicsinek és nagynak a helybéli kisiskolások, akik tanáraik vezetésével egy minden tekintetben teljes hagyományőrző nap keretei között pünkösdi királyt választottak. Az eseményen jelen voltak a társult tagintézmények csapatai is, akik között igazi harc dúlt a királyi címért. Népi hagyományos játékok során dőlt el, ki a legjobb a jelentkezők közül. A győztes anarcsi csapat adta így a királyt, és az őt körülvevő udvartartást, akik fényes külsőségek közepette, királyi jelmezekben tekintették meg alattvalóik kíséretében birodalmukat. Feldíszített lovas fogat szállította őket citeraszó mellett végig a községen. Nem hiányoztak az ilyenkor szokásos jókívánságok sem, hiszen a királynéjárás során többször elhangzott az” Ekkora legyen a kendtek búzája!” kiáltás is. Citromfűből és mentából főzött üdítő teázás után neki gyürkőztek a legények is, , hogy az erőpróba során eldőljön, mehetnek-e udvarolni a „lyányos házho’”, s ihatnak–e ezután egy-egy meszely „pályinkát”? Hősiesen tűrték a megpróbáltatást, többek között a vesszőzést, s a borral való leöntözést is. Végül elfogyaszthatták a jól megérdemelt ebédet, a finom babgulyást, ami méltó befejezése volt ennek a szép hagyományokat őrző napnak.

Köszönet illeti mindazokat, akik munkájukkal hozzájárultak a nap sikeréhez!

Reméljük minden kedves jelenlévő jól szórakozott, s legközelebb is megtisztel a jelenlétével bennünket!

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában