Helyi közélet

2012.05.28. 11:03

Inkább a fiatalok mennek külföldre dolgozni

Debrecen - A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 50-60 ezerre becsüli az Európai Unió tagországaiban hivatalosan munkát vállaló magyarok számát. Noha a migránsok száma hónapról hónapra, sőt akár napról napra változhat, az megfigyelhető, hogy a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság hatására felerősödött hazánkban is a külföldön dolgozó honfitársaink visszaáramlása. 

Debrecen - A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 50-60 ezerre becsüli az Európai Unió tagországaiban hivatalosan munkát vállaló magyarok számát. Noha a migránsok száma hónapról hónapra, sőt akár napról napra változhat, az megfigyelhető, hogy a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság hatására felerősödött hazánkban is a külföldön dolgozó honfitársaink visszaáramlása.  A migrációval foglalkozó kutatások azt mutatják, hogy leginkább a 25-34 év közöttiek vállalnak külföldön munkát, de a magasan képzettek körében a 40 év körüliek aránya is számottevő. A fiatalabbak zömmel szakmunkások, érettségizettek és olyan pályakezdő diplomások, akik odakint jellemzően valamilyen betanított munkát végeznek, az idősebbek pedig orvosok, kutatók, IT-szakemberek vagy mérnökök. Egyébként a hozzáértők állítják, hogy a migráció tipikusan korspecifikus folyamat, az életkor előrehaladtával a külföldi munkavállalási szándék kimutathatóan egyre mérséklődik.

Mit dolgoznak?

Németországban és Ausztriában leginkább az élelmiszeriparban (jellemzően húsüzemben) és az építőiparban szak- és betanított munkát végeznek a magyarok, valamint a vendéglátásban dolgoznak, éttermekben, szállodákban, míg Angliában sokan érettségivel vagy éppen diplomával takarítanak, mosogatnak. Népszerűek például a gyorséttermi munkák. Már csak azárt is, mert ha valaki korábban dolgozott mondjuk egy nemzetközi gyorséttermi lánc angliai egységében, akkor az erről szóló igazolással könnyebben kap munkát ugyanezen cég spanyolországi üzletében.

A másik véglet a magasan képzett  orvosoké, progamozóké, kutatóké, akik vagy évek óta kint élnek, hiszen a tudásukat tisztességesen megfizetik, így telik nekik lakásra is, vagy pedig hetente ingáznak mondjuk London és az itteni otthonuk között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában