Helyi közélet

2012.05.14. 13:41

Kabay János emlékhét Tiszavasváriban

Tiszavasvári - Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Kabay János emlékhetet, amelyen tiszavasvári világhírű szülöttjére a fájdalomcsillapítás atyjára emlékeznek.

Tiszavasvári - Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Kabay János emlékhetet, amelyen tiszavasvári világhírű szülöttjére a fájdalomcsillapítás atyjára emlékeznek.Az esemény szervezője Szabolcs- Szatmár- Bereg Megye természettudományi múzeuma a Vasvári Pál Múzeum május 14-19. között kiállítással, ünnepi megemlékezéssekkel, tudományos témanapokkal, előadásokkal és kerékpár túrával várja az emlékezni vágyókat. Kabay János 1896. december 27-én született a Szabolcs megyei Büdszentmihályon.(ma Tiszavasvári) Kabay 1924-ben tette le gyógyszerészi esküjét, és ezután kezdett kísérletezni a morfinnal és a mákkal. Gyorsan célhoz ért:1925. május 1-jén bejelentették a szabadalmat. Eljárás ópium alkaloidok előállítására címmel. 1927-ben Büdszentmihályon, megalapította az Alkaloida Vegyészeti Gyárat. Magyarországnak azóta is nagy szerepe van a világ morfin termelésében, és a mákszalmából való morfin gyártás terén.

Az egyhetes programsorozat minden korosztály számára kínál programot. A szervezők célja a város világhírű szülöttjének munkásságát, értékeit, szellemi örökségét megőrizni, ápolni és bemutatni az utókor számára. Május 17-én  csütörtökön a Városháza díszteremében  ünnepi megemlékezést tartanak. Köszöntőt mond: Dr. Fülöp Erik polgármester ezt követi a Kabay János Ált. Iskolások ünnepi előadása majd pedig a "Kémikusok - MKE - Kihívások"címmel Kovács Attila vegyészmérnök az MKE főtitkára előadását hallhatják az érdeklődők. Ezután Kabay János szülőházánál a Báthory út.2 alatt folytatódik a megemlékezés koszorúzással és a kegyelet virágainak elhelyezésével valamint a Kabay János Ált. Iskolások ünnepi előadásával. Az emléknapot kiállítás megnyitó zárja a Vasvári Pál Múzeumban.

Balogh Tamás 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában