Helyi közélet

2012.05.31. 10:54

Közgyűlést tart Nyíregyháza képviselő-testülete

Nyíregyháza - Napirend előtt Jeszenszki András (MSZP) azt kérdezte, miért volt szükség a Nyírsuli Kft. ügyvezető igazgatójának leváltására, Vass Zoltán (Jobbik) pedig a templom előtti szökőkút lecserélésének költségeiről érdeklődött.

Nyíregyháza - Napirend előtt Jeszenszki András (MSZP) azt kérdezte, miért volt szükség a Nyírsuli Kft. ügyvezető igazgatójának leváltására, Vass Zoltán (Jobbik) pedig a templom előtti szökőkút lecserélésének költségeiről érdeklődött.Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta: a Nyírsuli ügyvezetőjének a megbízása a mai nappal lejár, Takács Sándor utóda a Város-Kép Kft. ügyvezetői posztjáról lemondott Kósa Árpád lesz, akit pedig Zagyva Gyula vált. A szökőkút kapcsán több látványterv készült, ezek között egy van, ami nem fér bele a húszmilliós keretbe - hangzott el.

A gazdasági társaságok beszámolója kapcsán Nagy László azt kérdezte, milyen szakmai indokok alapján váltották le Takács Sándort, dr. Moskovits Károly (MSZP) pedig arra volt kíváncsi, hogy az önkormányzat hetilapjában, illetve televíziójában milyen arányban jelenik meg az ellenzék véleménye? - Takács Sándorral eredetileg is egy évben állapodott meg a városvezetés, és a TAO-s pályázatok kapcsán kialakult, időnként kaotikus állapotok is indokolták a váltást - mondta a polgármester. A Város-Kép Kft. ügyvezetője ma államvizsgázik, ezért nem tud jelen lenni a közgyűlésen, így az objektivitással kapcsolatos kérdések megválaszolatlanok maradtak.

- A gazdasági társaságoknál bekövetkezett személyi változtatások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket - mondta Nagy László, Kovács Ferenc szerint azonban éppen ellenkezőleg: szigorú és takarékos gazdálkodást valósítottak meg, az eredmények pedig ezt alá is támasztják. Moskovits Károly szerint nem szerencsés, hogy úgy kell tárgyalniuk egy gazdasági társaságról szóló napirendet, hogy az adott cég vezetője nincs jelen és nem gondoskodik a helyettesítéséről.

Átveszi a színházat az önkormányzat

Fesztóry Sándor (Fidesz) arról beszélt, hogy igenis, szükség volt a gazdasági társaságok átszervezésére, hiszen korábban kaotikus állapotok jellemezték a működést, és emlékeztetett arra, hogy több korábbi cégvezetővel szemben is eljárás folyik. Időközben megérkezett a Város-Kép Kft. gazdasági vezetője, aki a bérek csökkentéséről beszélt, s azt mondta, az elhangzott kérdésekre írásban válaszolnak majd.

A testület elfogadta az önkormányzat által létrehozott közalapítványok tavalyi tevékenységéről szóló jelentést, majd a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolót is.

A Móricz Zsigmond Színház átváteléről tárgyal a közgyűlés. A testület decemberben határozott a teátrum átvételéről, de kikötötték, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézmény anyagi helyzete rendeződik, s annak működtetése biztosított. A megyei önkormányzat által korábban biztosított forrás pótlása egyelőre nem megoldott, ám a másik két feltétel teljesült - a színház számlájára megérkezett 111 millió forint, a színészházon lévő jelzálogot pedig törölték-, így a közgyűlés elfogadta az előterjesztést, mely szerint július 1-jétől az önkormányzat átveszi az intézményt, a szerződés határozatlan időre szól. Kovács Ferenc azt mondta, január 1-jétől új rendszer szerint, kiszámíthatóbb módon érkezik majd az állami támogatás, mely a kieső megyei önkormányzati forrást is tartalmazza majd.

A Nyíregyházi Főiskola helyzete

Dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola oktatási rektorhelyettese is részt vesz a közgyűlésen, hogy tájékoztassa a testületet az intézmény helyzetéről, jövőjéről. Elkészült az intézményfejlesztési terv, mely rögzíti: a főiskola nem él a fenntartó által felkínált integrációs lehetőséggel, az önállóságban látja a jövő útját. A jelentkezők kétharmada a nyíregyházi kistérségben él, ezt a koncepció kidolgozásakor figyelembe kellett venni. Az optimális kihasználtsághoz mintegy 1000-1500 hallgató hiányzik. A jövőképpel kapcsolatban elhangzott: a fő hangúly a roma fiatalok továbbtanulásának elősegítésén, a pedagógusképzésben betöltött központi szerep kialakításán, a megyében élő fiatalok piacképes diplomához juttatásán van, de az innovációban, a munkahelyteremtésben betöltött szerep erősítése is jelentős feladat.

Vass Zoltán azt kérdezte, kik hozzák meg a végső döntést a főiskola jövőjével kapcsolatban, s hogy valóban be akarják-e vonni a működtetésbe az Országos Roma Önkormányzatot? Dr. Moskovits Károly arra volt kíváncsi, hogy nem fizet-e túl nagy árat a főiskola az önállóságért, ha a szakok indításával kapcsolatban egyeztetnie kell a Debreceni Egyetemmel? Szerinte az Apáczai iskolával kapcsolatban óvatosabban kellett volna nyilatkoznia a főiskolának, hiszen azzal, hogy bejelentették: a tervek között szerepel az iskola telephelyének bevitele a főiskolára, sok szülőt elriasztottak attól, hogy oda írassák a gyereküket. Jeszenszki András azt kérdezte, Kovács Zoltán milyen esélyt lát arra, hogy a főiskola megőrizze önállóságát? Szilvási István (Fidesz) megkérdezte, a főiskola milyen intézkedéseket tett a hallgatói létszám növelésére az elmúlt években?

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz) arra volt kíváncsi, van-e a főiskolának B terve arra vonatkozóan, ha a minisztérium nemet mond az önállósági törekvésekre? Kovács Zoltán elmondta: a végleges döntést a minisztérium hozza meg. Azt mondta, az átalakításokat nem az önállóság megőrzése miatt kell megtenni, arra a hallgatói létszám, illetve a normatívák csökkenése, valamint a PPP-s beruházások törlesztése miatt van szükség. Az Országos Roma Önkormányzattal a főiskola megállapodást kötött, erre a roma fiatalok továbbtanulásának segítése miatt került sor - mondta el az oktatási rektorhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában