Helyi közélet

2012.05.31. 12:32

Kulturális örökségek ápolása–gazdagítása

Kisvárda – Szabados István, kisvárdai művésztanár, grafikus–fafaragó, legújabb alkotását a Vas megyei Telkes község –a Vasvári kistérségben, a Sárvíz–patak mellett a Vasi–Hegyháton fekszik– római katolikus templomába készíti.

Kisvárda – Szabados István, kisvárdai művésztanár, grafikus–fafaragó, legújabb alkotását a Vas megyei Telkes község –a Vasvári kistérségben, a Sárvíz–patak mellett a Vasi–Hegyháton fekszik– római katolikus templomába készíti.

Nemzetközi alkotóközösségben

A legújabb alkotását az Adrianus Nemzetközi képzőművészeti és népművészeti alkotóközösség tagjaként készíti. Ugyanis a Falvak Kultúrájáért Alapítvány küldetése a kulturálisan hátrányos helyzetben lévő települések és társadalmi csoportok életminőségének fejlesztése. Az együttműködő falvak kulturális örökségének ápolása és lehetőség szerinti gazdagítása. A települések kapcsolatrendszerének fejlesztése. A nemzetközi alkotócsoport tagjai végzik a több mint ötszáz lelkes kis település, Telkes, római katolikus templomának teljes külső és belső felújítását. A legújabb Szabados alkotás a kis templom oltárrészének fő tartó elemeinek készítése, ahol a hold –a nő–, a nap –a férfi–, különböző virág és levél (mint új elemek) motívumok díszítik a több részes alkotást.

A teljesen felújított kis templom ünnepélyes átadása június 30–án, délután négy órakor lesz, a Vas megyei Telkesen.

Kiállításon Mariborban

A fafaragó Szabados István jelenleg Mariborban tartózkodik, ahol egy domborműves alkotással a „Táltos”–sal, szerepel a nemzetközi meghívásos tárlaton. Ugyancsak itt látható Veres Sándor (a művésztanár veje) Fényeslitke–i faragása, a „Huszár”.

Monumentális Szabados fafaragások állnak: Szlovéniában, Szlovákiában és az ország különböző pontjain. Melyek kapuk, emlékművek, síremlékek, kopjafák, emlékoszlopok, domborművek, és szobrok.

Alkotóközösségi munkák – egyéni kiállítások

Közel negyven éve tagja, a Vásárosnaményi Nemzetközi Fafaragó Tábornak. Alapító tagja az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhelynek. Tagja a Sz–Sz–B Megyei Képző és Iparművészeti Szövetségnek, valamint a nemzetközi Adrianus Alkotóközösségnek. Eddig tucatnyi egyéni kiállítása volt Nagyváradtól Tokajig, Budapesttől Záhonyig. Számtalan gyűjteményes kiállításon szerepelt alkotásaival.

Az idei nyáron, tervei szerint pedig több alkotótábor munkájában vesz részt, ahol egyéni és csoportos alkotásokkal mutatkozik be a különböző tárlatokon.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában