Helyi közélet

2012.05.28. 20:41

Min dolgozik, mire készül László Ákos grafikusművész?

„Egy magyar költő mondta, de most nem tudom hírtelen, ki, hogy a költő igazából egy verset ír egész életében. És mivel elégedetlen vele, örökké azt variálja, írja újra. Nos, így vagyok én a Szent. György-lapokkal, már vagy 70-80 variációt készítettem belőlük, és még ezután is fogok készíteni.

„Egy magyar költő mondta, de most nem tudom hírtelen, ki, hogy a költő igazából egy verset ír egész életében. És mivel elégedetlen vele, örökké azt variálja, írja újra. Nos, így vagyok én a Szent. György-lapokkal, már vagy 70-80 variációt készítettem belőlük, és még ezután is fogok készíteni.Most azonban mindennél jobban foglalkoztat a német nyelvű Elias Canetti Nobel-díjas írónak egy gondolata, amely így hangzik: „A legszebb szobor az emberről egy olyan ló volna, amely éppen levetette a hátától az embert.” Ez paradox gondolatnak tűnik, de ha valaki nagyon figyelmesen és elmélyülten olvassa az idézetet, megérti mélységét, mert valójában egy megrázó, zseniális felismerés. A lovat az emberrel fel lehet cserélni. Nem lehet tudni, hogy ki a győztes, ki a vesztes, ugyanúgy, mint a Szt. György-lapokon. Egyes esztéták szerint Szent György a győztes. Nem biztos.

Ez örök kiszámíthatatlan, nyugtalan, végtelen harc, körforgás. Nos, ennek képi megvalósítása izgat. Olyan grafikai lapokat próbálok készíteni, melyeken az ember és a ló, a zuhanás és a levetettség, a Deák Tamás-i felfelé zuhanás is meg van rajzolva. Másfél éve csináltam az első variációt Plugor Sándor erdélyi grafikus barátom emlékére, aki 13 éve hunyt el. Egy lap ebből a tavaszi tárlaton volt látható, az volt az első variáció, de azóta már 13 elkészült.

Az Alföld c. folyóirat áprilisi számában négyet közölt belőlük.” Kérdezzük a Váradról érkezett, s immár több mint húsz éve városunkban élő grafikust, hogy nagy témája, Debrecen, már nem érdekli? „Három naptárt és két albumot is készítettem, rajzolni fogom tovább is a várost, azt nem lehet abbahagyni, de most ez a téma pihen.” László Ákos nagy barátja az irodalomnak, sok költeményt tud fejből, olykor még nyilvános előadásra is vállalkozik, sok vers-illusztrációt készített. Csak vonalakkal dolgozik? - kérdezzük. „Csinálok néha pasztellt, még ritkábban akvarellt.

De nekem úgy mondta a kedves tanárom Kolozsváron, maga par excellence grafikus. Igen, fekete tollal rajzolom ezt a mi világunkat, ami körülvesz bennünket, ezt a csodálatos, különös, nagy poros várost, meg a poros város motívumvilágát. Egész életemben végigkísért a grafikai önkifejezés megvalósítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában