Helyi közélet

2012.05.08. 12:59

Nem a méret a lényeg

Nyíregyháza - Egy új törvényjavaslat szerint kilóra mérik majd a tojást. Nyíregyházán, a piacon jártunk utána mit szólnak a dologhoz az őstermelők és a kereskedők.

Nyíregyháza - Egy új törvényjavaslat szerint kilóra mérik majd a tojást. Nyíregyházán, a piacon jártunk utána mit szólnak a dologhoz az őstermelők és a kereskedők.„Fél kiló tojást kérek. Negyven deka lett maradhat?” Hangozhat majd a párbeszéd nem sokára, ugyanis valószínűleg módosítja a kormány a tojások egységárának feltüntetésére vonatkozó szabályozást. A változtatásokat a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezte, még április végén, mivel a szervezet tapasztalatai szerint az S-jelölésű importtojások vevőcsalogató kereskedelmi árképzése letöri a normál méretű hazai étkezési tojások felvásárlási árait, miközben a fogyasztók is rosszul járnak.

A BTT szerint a jelenlegi értékesítési gyakorlat azért is aggasztó, mert az S-tojások nagy része az uniós tagországokból érkezik, amelyekben e termékek étkezési tojásként eladhatatlanok – áll a BTT honlapján. Ha tojásvásárláskor csak a darabárat nézzük, valóban a legkisebbek a legolcsóbbak, ha azonban a kilónkénti árat mérlegeljük, a többi tojás sokkal (egyes számítások szerint 11-38 százalékkal) olcsóbb.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a sajtóban több helyen is úgy kommunikált, hogy támogatja a tojás kilónkénti, nem pedig darabra történő értékesítését. Ehhez azonban egyeztetniük kell a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Nyíregyházán, a piacon Kubik János őstermelő így látja a dolgot: – A piac más, mint a hipermarketek. Itt a vevők szeretnek válogatni, nem csak leveszik a polcról amit kínálnak. Hogy teljesen őszinte legyek, nekem új ez a dolog, így pontos véleményt még nem tudok róla formálni. De tájékozódni fogok az ügyben – mondja.

Tovább emelkedhet a tojás ára

Trembeczki Zoltánné Éva, aki a piacon található egyik tojásbolt eladója így reflektált: – Már szóba került a dolog a cégnél. Eddig is fel kellett tüntetni a szavatossági időt, a méretet és a grammot, nem hinném, hogy különösebb gondot okozna majd, ha ki kell írni a kilónkénti árat. Ettől függetlenül azt nehezen tudom elképzelni, hogy kilóra kéne majd adni – nyilatkozta. Az ötlet a vevőket is megosztja, Lehel például mosolyogva fogadta. – Én eddig se vettem a hipermarketekben tojást, párra vagy darabra kértem. De ha kilóra kell majd az érdekes lesz – mondja, miközben arra is felhívja a figyelmet, mennyit drágult a fehérjeforrás az elmúlt egy évben.

Március végén, április elején a tavalyihoz viszonyítva a duplájára nőtt a tojás ára, a szakemberek ráadásul további drágulásra számítanak. Az uniós előírások értelmében ugyanis a régi ketrecben tartott szárnyasok termékeit nem lehet étkezési célra árusítani. A korábban megszokott karámokban tojt tojások csak ipari célú felhasználásra lesznek értékesíthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában