Helyi közélet

2012.05.07. 13:58

Nyírfajdot a Nyírségbe

Nyíregyháza - Közel száz éve, hogy hazánk területéről a nyírfajd kipusztult. A különösen stresszérzékeny állatot most újrahonosítják.

Nyíregyháza - Közel száz éve, hogy hazánk területéről a nyírfajd kipusztult. A különösen stresszérzékeny állatot most újrahonosítják.A korábban a Nyírségben őshonos fajdok eltűnéséhez leginkább a mocsaras, lápos területek lecsapolása járult hozzá, mivel ezek a madarak nagyon kedvelik a víz közelségét.

A Nyírerdő Zrt. által koordinált „Nyírfajdot a Nyírségbe” elnevezésű újrahonosítási program most Németországból hozott madarakkal igyekszik újra benépesíteni kezdetben az állatparkot, később pedig a Nyírséget.

A nyírfajd nagyon félénk, szinte a saját árnyékától is megretten – mondta május 7-én megtartott ünnepélyes bemutatón Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója a madarak új lakhelye előtt. – Mi vagyunk Magyarországon az egyetlen olyan állatkert, amely arra is ad, hogy a hazánkban valaha élt, vagy még élő fajokat is bemutassa. Ezért is nagy öröm, hogy hozzájárulhatunk a fajdok visszatelepítéséhez – mondta.

– Szerencsére jól érzik magukat a természet közeli kifutóban, olyannyira, hogy már tojásokat is raktak – veszi át a szót Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója. – Mindenféleképpen szívügyünknek érezzük a nyírfajdok sorsát, ezzel a programmal is azt szeretnénk megmutatni, hogy az erdőgazdálkodás hétköznapjai között is mennyire fontosnak tartja a környezetvédelmet – mondta a vezérigazgató.

Megnyílt az IdőutaZoo

Évmilliókat repülhetünk vissza az időben, szemtanúi lehetünk az evolúciónak.

Letűnt korok állataival és növényeivel ismerkedhetnek meg az IdőutaZoo látogatói, a Nyíregyházi Állatparkban. A legújabb kiállítási területen különleges tűlevelűk, páfrányok, fosszíliák, dinótojás és egy régészeti homokozó is található, ahol bárki kedvére játszhat Indian Jones-osat. Sőt a 2007-ben, a bükkábrányi lignitbánya feltárásánál talált, közel hét éves mocsári ciprusokból is jutott az állatpark evolúciós részlegére. A Boronkay Ferencné (Ági néni) botanikai vezető által megálmodott parkot május 7-én adták át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában