Helyi közélet

2012.05.13. 13:22

Örök fájdalom, hogy elüldözték őket szülőfödjükről: a Felvidékről

Nyíregyháza - Az idei megemlékezésen felavatják gróf Esterházy János emléktábláját is, aki az elszakított felvidéki magyarság kiemelkedő, európai színvonalú politikusa volt.

Nyíregyháza - Az idei megemlékezésen felavatják gróf Esterházy János emléktábláját is, aki az elszakított felvidéki magyarság kiemelkedő, európai színvonalú politikusa volt.Bár a II. világháború 1945-ben befejeződött, a magyar emberek megaláztatása, kisemmizése tovább folytatódott a kollektív bűnre hivatkozva: ennek jegyében 1945 és 1948 között a szlovák hatóságot több ezer magyar származású családot telepítettek át Magyarországra, s közülük nagyon sokan hátra hagyva a szülőföldet, a barátokat, a rokonokat, a Nyírségben leltek új otthonra.

Az áttelepítés szomorú eseményéről minden évben megemlékezik a nyíregyházi székhelyű Felvidék 1947 Egyesület, amely az idén május 19-én rendezi meg emlékünnepségét.

– A korábbi évekhez hasonlóan az idén is várunk vendégeket a felvidéki településekről, főleg onnan, ahonnan érkeztek kitelepített családok Nyíregyházára, illetve a bokortanyákba – tájékoztatta szerkesztőségünket Kiss Vendel, a megemlékezés főszervezője, aki egykoron gyermekként, 12 évesen érkezett kitelepített szüleivel együtt 1947-ben a Nyírségbe. – A megemlékezés 9 órakor kezdődik a városháza falán lévő táblánál. Az emléktábla megkoszorúzása után egy új emléktábla avatásának is részesei lehetünk, ugyanis ugyanazon ünnepség keretében a Trianon Társaság és a Rákóczi Szövetség nyíregyházi szervezete felavatja gróf Esterházy János emléktábláját is. Mint közismert, gróf Esterházy János az elszakított felvidéki magyarság kiemelkedő, európai színvonalú politikusa volt, aki mindig kiállt a magyarok érdekei mellett. Ezt követően a megemlékezést az Északi temetőben folytatjuk, ahol a Korányi utcai ravatalozó közelében található emlékműnél emlékezünk vissza a fájó emlékekre. Az ünnepség után a felvidéki vendégeink megismerkedhetnek a főiskolai botanikus kerttel, a Sóstói Múzeumfaluval, az állatparkkal, az élményfürdővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában