Helyi közélet

2012.05.02. 11:54

Szatmárcsekeiek Turcon

Szatmárcseke,Turc - A Megyei Tanács és a Turc Önkormányzata Romániában Szatmár megyében 2012. április 28-án első alkalommal szervezte meg a Puliszka Fesztivált, amely egy magyar-román határon átnyúló közös projekt második mozzanata.

Szatmárcseke,Turc - A Megyei Tanács és a Turc Önkormányzata Romániában Szatmár megyében 2012. április 28-án első alkalommal szervezte meg a Puliszka Fesztivált, amely egy magyar-román határon átnyúló közös projekt második mozzanata.Az elsőre tavaly került sor Nyíregyháza-Sóstón. A cél, amint Ioan Belbe, Turc polgármestere is elmondta: a hagyományos konyha népszerűsítése. „Ha megismerjük egymás kultúráját és múltját, akkor reménységgel tekinthetünk a jövő felé", fogalmazott utóbbi.

Turcon összesen tizenöt csapat vett részt, több tájegységet (Szatmárnémeti környéke, Bükkalja, Sváb falvak) képviselve. Minden egyes csapat igyekezett bemutatni saját specialitásait, ám a szervezőknek egy kikötésük volt: mindenképpen lennie kellett puliszka, kukorica alapú ételnek is az elkészített finomságok között. Ennek köszönhetően például a mezőpetri Svábok Csapatának standjánál, a hagyományos strudli mellett mindenki megkóstolhatta a „nagymamám receptje alatt készült" celta nevű, kukoraica-alapú sütit. Egy különlegességgel állt elő Kaplony és Napkor közös csapata is: a nyakas kukoricás húsgombóc-levessel. Az igen ízletes eledelben pulykanyak, csirkemell, húsgombóc és a kukorica alkotta a legfőbb alapanyagot.

Ragyogó napsütés és remek hangulat

Magyarországról Nyíregyháza, Vásárosnamény, Nyírvasvári, Napkor és a Nemzetközi Cinkefőző Fesztiváljáról méltón híres Szatmárcseke Képviseltette magát.

Szatmárcseke település menüjében szerepelt többek között a kötött tészta leves, málékásás töltött káposzta desszertnek szilvalekváros porlóst kínáltak. A puliszkát hét fajta feltéttel : savanyú káposztával, csirkemájjal, lekvárral, tepertővel, kakastaréjjal, kolbásszal, túróval és tejföllel kínálták. Szatmárcseke a „legszebb tálalás” különdíjat kapta.

Pazar idő, ragyogó napsütés és remek hangulat jellemezte a Turcon első alkalomal megtartott Puliszka Fesztivál elnevezésű gasztronómiai rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában