Helyi közélet

2012.05.17. 18:54

Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el a tiszti főorvosok

Budapest, 2012. május 17., csütörtök (MTI) - Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el az illetékes tiszti főorvosok - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán. Az érintettek névre szóló értesítést kapnak.

Budapest, 2012. május 17., csütörtök (MTI) - Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el az illetékes tiszti főorvosok - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán. Az érintettek névre szóló értesítést kapnak.Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főorvosa az MTI-nek elmondta: kötelező tüdőszűrést azokon a helyeken rendelnek el, ahol a tuberkulózisos betegek száma 100 ezer lakosból meghaladja a 25-öt. Ilyen helyeken a betegek környezetében élőkre fokozottan odafigyelnek, de a kötelező szűrést az egész közigazgatási egységben elrendelik. Ezeken a részvételi arány megyénként változó, általában 35-70 százalék között mozog, pedig 80 százalékos részvételi arányra lenne szükség a betegség elleni érdemi beavatkozáshoz.

A főorvos azt mondta: a betegség előfordulásának gyakoriságát vizsgálva országosan javultak a mutatók, 100 ezer lakoshoz viszonyítva az új esetek száma 20 körül mozog. A Dunántúlon 100 ezer lakosból hét az új beteg, a keleti megyékben a 30-at is meghaladja ez a szám.

A lakosság tájékoztatása a jegyzők kötelessége, de az érintettek írásos értesítést is kapnak. Ócsai Lajos elmondta: adott a lehetőség, hogy az emberek tegyenek saját és környezetük egészségéért, ráadásul ingyen, ugyanis a kötelező tüdőszűrést az állam finanszírozza.

Az ÁNTSZ a honlapján folyamatosan frissíti a kötelező tüdőszűrést elrendelő népegészségügyi szervek listáját. Eszerint jelenleg Budapesten, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén van érvényben a kötelező tüdőszűrést elrendelő határozat. Borsodban szerdán született határozat, amely a szűrés elmulasztása esetén félmillió forintig terjedő eljárási bírság kiszabását is kilátásba helyezte.

30 év felett kötelező

Az ÁNTSZ honlapján az olvasható: egy 1998-as rendelet írja elő, hogy a gümőkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha az előző évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladta a 25 százezreléket.

Az elrendelt szűrővizsgálatokra azok a 30 évesnél idősebb lakosok kötelezhetők, akik a vizsgálatot elrendelő megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv területén huzamos jelleggel tartózkodnak. A szűrővizsgálat alól azok mentesülnek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetőleg a tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak. Az érintettek a szűrővizsgálat helyéről és időpontjáról névre szólóan kapnak értesítést - tették hozzá.

Az ÁNTSZ honlapján található lista szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2011. február 9-én Pusztaszer, Ópusztaszer, Baks, valamint Kistelek településeken rendelték el a kötelező tüdőszűrést.

Budapesten, valamint Pest megyében Erdőkertes, Isaszeg, Pécel településeken az érintetteknek ez év június 30-ig kell elmenniük tüdőszűrésre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében múlt hétfőn adták ki a határozatot, amelynek értelmében a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft., a fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Csenger Város Önkormányzata Népjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Központ, a Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft. és a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház területi ellátási kötelezettségébe tartozó települések lakosai számára 2013. május 7-ig írták elő a kötelező tüdőszűrést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában