Helyi közélet

2012.06.07. 09:32

A trükkös csaló röhejes számlát ad

Trükkös csalóra hívta fel valaki a figyelmet a legnépszerűbb közösségi oldalon. Előfordulhat, hogy önöknél, vagy idős rokonaiknál próbálkozik hasonló módszerrel. Ha így történne, kérjék el az igazolványát, figyeljék meg külsejét, és hívjanak rendőrt.

Trükkös csalóra hívta fel valaki a figyelmet a legnépszerűbb közösségi oldalon. Előfordulhat, hogy önöknél, vagy idős rokonaiknál próbálkozik hasonló módszerrel. Ha így történne, kérjék el az igazolványát, figyeljék meg külsejét, és hívjanak rendőrt."Trükkös csaló van Újfaluban és környékén! Idős szüleimet egy ismeretlen férfi kereste fel május 29- én azzal a céllal, hogy becsapja őket! Azt a sztorit adta elő,hogy a polgármesteri hivataltól jött és a kocsi bejáratot le akarják betonozni! Nekik (szüleimnek) csak annyi a dolguk,hogy a mostani akció keretében a teljes munka és anyag költség helyett csak a felét 14300Ft-ot kell kifizetnie másik felét az önkormányzat fizeti! Szüleim hittek a férfinak-aki kb. 165cm magas,30-40 év közötti, vékony testalkatú, világos barna hajú, jó beszédkészségű, ápolt kinézetű- és átadták az előbb említett összeget! Az átvett összegért cserébe ezt a megrendelőt töltötte ki, ami a képen szerepel! A munka természetesen nem lett elvégezve! Megkérdeztem az önkormányzatnál az illetékeseket és ők azt mondták, hogy semmilyen ehhez hasonló akció nincs folyamatban. Meg azt is mondták, hogy ez már nem az első eset! Ezért kérek mindenkit, hogy ezt ossza meg, nehogy más is így járjon! Legyetek óvatosak, és ha esetleg ti is hasonlóan jártok, akkor tegyetek feljelentést (én feljelentettem), vagy ha lehet, próbáljátok elkapni az illetőt, akinek ezúton kívánnék jó egészséget!"

Rendőrségi tanácsok - A trükkös lopások megelőzése

Szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adásvétel, vagy kölcsön. Széles a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen és ehhez hasonló történetekkel akarnak gyanútlan áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzve és figyelmüket elterelve értékeket lopjanak el tőlük. A leggyakrabban előforduló történetek, amivel az idegen látogató próbálkozik:

  • gázár-támogatást, vagy nyugdíj-kiegészítést hozott;
  • más hivatalos jellegre hivatkozik (gáz- vagy áramszolgáltató, Vöröskereszt, önkormányzati dolgozó);
  • szerszámokat vagy egyéb használati tárgyakat szeretne lerakni, tároltatni;
  • vásárlás (sertés, vasáru, építési anyag, toll- párna, stb.) vagy éppen értékesítés (arany ékszerek, seprű, edények, stb.) ürügyével;
  • pénzt szeretne felváltani;
  • WC-re szeretne menni;
  • rosszullétre hivatkozik;
  • vizet kér;
  • kamionja, személyautója lerobbant és a bevontatáshoz, javításhoz pénzre van szüksége;
  • szomszéd telket szeretné megvenni (vagy megvették) és a telekhatár felől érdeklődik;
  • szeretet-szolgálattól csomagot hozott;
  • szociális-segélyt hozott;
  • szemétszállítás túlfizetése miatt pénzt hozott;
  • kerti munka elvégzését vállalja;
  • sértett hozzátartozójától  pénzt, tűzifát, stb. hozott
  • unoka vásárlására hivatkozva kérnek pénzt, stb.
  • Első és legfontosabb szempont, hogy ne engedjenek be idegent a lakásba!

    Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjenek meg róla, hogy valóban az-e, akinek mondja magát (kérjék el igazolványát, telefonon érdeklődjenek az adott szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat)!

    A közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, azt átutalással rendezik! Szakembereik nagyon ritkán keresik fel a fogyasztókat, de akkor is rendszerint előre értesítik az ügyfelet az ellenőrzésről. A szolgáltatók szakemberei minden esetben igazolvánnyal igazolják önmagukat.

    Alkalmi munkával lehetőleg ne idegeneket bízzanak meg (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)!

    Mindig győződjenek meg arról, hogy kinek és miért adnak ki pénzt! Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy idegen, hívják fel Önök a rokonukat, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban megegyeztek-e a pénzátadásról!

    Ne vegyék elő megtakarított pénzüket idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartják és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják Önöktől! Lehetőség szerint ne tartsák egy helyen a megtakarított pénzt, hanem kisebb összegeket helyezzenek el a lakás különböző részein!

    Javasoljuk, hogy nagyobb összegű készpénzüket eleve ne otthon tárolják, hanem valamely pénzintézetben helyezzék el!

    Fizikai támadás esetén saját életük, testi épségük megóvása érdekében lehetőleg ne tanúsítsanak ellenállást, inkább teljesítsék a támadó követeléseit, hiszen ezzel saját életüket menthetik meg!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában