Helyi közélet

2012.06.05. 12:30

Hatalmas a túljelentkezés

Nyíregyháza - Akad olyan tájékoztató előadás amire már nincs hely, tömegeket mozgat meg az új állás lehetősége.

Nyíregyháza - Akad olyan tájékoztató előadás amire már nincs hely, tömegeket mozgat meg az új állás lehetősége.Megkezdte a toborzást az új, Nyíregyházára tervezett irodaközpontjába a Raiffeisen Bank. A call centeres munkák után hatalmas az érdeklődés, a munkaügyi központ kirendeltségén óránként kell csoportos tájékoztatást tartani, és külön helyet alakítottak ki az álláskeresők fogadására. Kedden délelőtt már a csütörtöki tájékoztatók egy részére például képtelenség volt időpontot foglalni.

A földszinti, kihelyezett standnál tájékoztatják első körben a munkára jelentkezőket a munkaügyi központ munkatársai, az 50 fős előadások időpontja mellé gyorsan vésődnek fel a strigulák. Tolongás nincs, udvariasan vár az összes jelentkező amíg rá kerül a sor, pontosan átérzi mindenki a helyzet súlyát. Merthogy van.

Negyvenen túl már nehéz

Az emeleten, ahol a tájékoztatás zajlik, szinte egy zsebkendőt is nehéz leejteni, mindenki hegyezett füllel jegyzetel. – Nekem ez lenne az első munkám – mondja Bernadett, aki a több lépcsős kiválasztási és képzési folyamat után szívesen dolgozna végre. – Tartósan vagyok munkanélküli – mondja lesütött szemmel László, aki azt is elárulja, nem hiszi, hogy eséllyel pályázik. – A fiataloké a jövő, így negyvenen túl már nehéz bármit is találni. Persze megpróbálom, vesztenivalóm nincs. Mindegy mit, csak dolgozzak – mondja.

– Nagyon remélem, hogy sikerül állást találnom a banki szektorban – mondja Czire Krisztina, aki eddig személyi asszisztensként és hoszteszként kereste kenyerét. – Ennek a szakmának látom jövőjét, jó lenne ha sikerrel zárnám a jelentkezést és az utána következő tanfolyamot – mondja.

– Egy éve keresek munkát, hiába a diplomám és a nyelvtudásom, egyelőre nem sikerült elhelyezkednem. Nem arra vágytam, hogy bruttó 130 000 forintért üljek a telefon elé, de már szinte minden mindegy – mondja egy nevét elhallgatni kívánó úriember és a mellette ülő hölgy is helyeslően bólogat, hisz ahogy fogalmaz: – Gyerekkori álmaimat rég felélte már a hétköznapi túlélés.

150 helyre közel ezren jelentkeztek

Ha minden a tervek szerint alakul a végén akár 8-900-an is álláshoz juthatnak. Dr. Rezsőfi István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója így nyilatkozott: – A saját rendszerünkből, erre a hétre 3-400 embert hívtunk be, de az, ami hétfő reggel várta a nyíregyházi kirendeltségen a kollégáimat mindenképpen meglepő és nagyon pozitív. Nagyon sok a jelentkező, két nap távlatából elmondhatjuk, hogy első körben körülbelül ezeren mutattak érdeklődést a képzésre és magára a foglalkoztatásra. A toborzás után történik majd a kiválasztás.

150 fő – részben idén, részben pedig a következő évben, tehát szakaszosan – telefonos operátor, vagyis call center munkatársakat keresünk. Fontos, hogy a jelentkező regisztrált álláskereső legyen, minimum középfokú végzettséggel kell rendelkeznie, de előny ha diplomás az adott szakképzettségekben. A pénzügyi, gazdasági, kommunikációs, tanári, kereskedelmi végzettséggel rendelkezőket várjuk igazán, a kor nem számít. Persze az sem árt, ha valakinek van idegen nyelv tudása, a létszám 20%-ának ugyanis kommunikációs szinten kell beszélnie angolul.

A toborzás után következik a kiválasztás, amelynek több szakasza lesz. Az elsőt a nyíregyházi kirendeltségen végezzük. Jelentkezés után egy csoportos tájékoztatón vesznek részt a jelentkezők, ahol egy tesztet is kitöltenek. Mindezek után a kollégáim személyesen beszélgetnek el a pályázókkal, ezután kapcsolódik be a folyamatba a bank. Reményeink szerint július közepére meg lesz az első csapat, akivel neki lehet vágni a képzésnek - nyilatkozta.

Decemberben, mire a munka elindul, már a Boda üzletházat is felkészítik, a kezdetben 150 fős létszámot ugyanis közel 8-900-ra szeretné felduzzasztani a bank

Az áprilisi zárónapon a nyilvántartott álláskeresők száma 57 640 fő volt a megyében. Az előző hónaphoz képest 8,4 százalékot mérséklődött az állomány nagysága, de a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva is 11,6 százalékkal alacsonyabb létszámot jelentett. Nyíregyházi Kirendeltség és Szolgáltató Központban 17 591 fő volt álláskeresőként regisztrálva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában