Helyi közélet

2012.06.01. 14:46

Illyés Ákos lett a Kelet színésze

Nyíregyháza – Ez egy évadzáró társulati ülés, ahol előadásokról, szakmai munkáról, és tervekről kell szólni, ám a legfontosabb mégis egy csütörtöki döntés – mondta dr. Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője.

Nyíregyháza – Ez egy évadzáró társulati ülés, ahol előadásokról, szakmai munkáról, és tervekről kell szólni, ám a legfontosabb mégis egy csütörtöki döntés – mondta dr. Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője.Amire pedig utalt, az a nyíregyházi közgyűlés azon döntése, miszerint július 1-jétől a megyeszékhely önkormányzata átveszi az intézmény fenntartását. Tasnádi Csaba megköszönte a megye és a város vezetőinek, hogy szívósan, az ügyet tisztelve folytatták a tárgyalásokat, és azt mondta: a legnagyobb köszönet a társulatot illeti. Közel másfél éve kezdődtek a finanszírozási gondok, és én földig hajolok előttetek, amiért kitartottatok. Voltak megingások és feszültségek, de ebből a közönség semmit sem vett észre. Ezt bizonyítja, hogy a bérletesek és a nézők száma nem csökkent – tette hozzá.

A lassan mögöttünk hagyott évad számos sikert hozott: a színház ismét meghívást kapott a POSZT-ra – ezzel a fesztiválon való részvételt tekintve a teátrum a 2. helyen áll a Katona József színház mögött –, Az ügynök halála országos szakmai elismerést hozott, míg a Kaleidoszkóp versfesztiválról a társulat egy fődíjjal és egy különdíjjal tért haza. Az évadban 451 előadást mutatott be a társulat, a megye oktatási-nevelési intézményeiben pedig 376 órát tartottak, utóbbiakon 8400 gyerek vett részt. A jövő évadról szólva az igazgató elmondta: a nagyszínpadon öt bemutatót terveznek – Lila ákác, Black comedy, Fekete Péter, A kőszívű ember fiai és Anna Karenina –, a Krúdy kamarában négy premierre – Az özvegy Karnyóné, Az eltört korsó, Móricz Naplója és a Tigris és hiéna – készülnek majd, de két gyerekdarabbal is készülnek, s folytatódnak a bábelőadások is.

Szükség van a kultúrára, a színházra

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke az ülésen azt mondta, amire a színház szerződött, azt a legjobb tehetsége szerint teljesítette és teljesíti. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a közgyűlési döntésre utalva elmondta: ez lesz a legjobb megoldás, ők vállalják az intézményfenntartással járó felelősséget. Dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora arról beszélt, hogy ha van olyan hely, ahol szükség van a kultúrára, a színházra és a közösség erejére, az Szabolcs megye, az Nyíregyháza.

Az évadzáró társulati ülésen adtuk át a Kelet színésze díjat, amit olvasóink szavazatai alapján Illyés Ákos vehetett át. A megye nívódíját Horváth Sebestyén Sándor, a városét Pásztor Pál kapta, a főiskola Bessenyei oklevelét Budai Zsófi érdemelte ki, míg a Móricz-gyűrűt Pregitzer Fruzsinának ítélte oda a társulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában