Helyi közélet

2012.06.16. 09:18

Labor- és telephelyfejlesztés a mátészalkai Hoyánál

Mátészalka, 2012. június 15., péntek (MTI) - Közel 8 millió euró (mintegy 2,4 milliárd forint) értékben fejlesztette mátészalkai telephelyét a japán érdekeltségű Hoya Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt.; a beruházás keretében elkészült speciális labort pénteken adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

Mátészalka, 2012. június 15., péntek (MTI) - Közel 8 millió euró (mintegy 2,4 milliárd forint) értékben fejlesztette mátészalkai telephelyét a japán érdekeltségű Hoya Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt.; a beruházás keretében elkészült speciális labort pénteken adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

Kerekes János, a társaság elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a fejlesztéshez - három pályázat révén - közel 700 millió forint állami támogatást is igénybe vett a cég.

A projektnek köszönhetően bővült a gyár tevékenységi köre: a most átadott speciális, úgynevezett Rx labor segítségével immár a mátészalkai üzem látja el különleges minőségű szemüveglencsékkel az európai piacot. A szatmári kisvárosban működő, a japán Hoya Corporationhöz tartozó leányvállalat évente 4 millió darab szemüveglencsét állít elő, és közel 700 embernek ad munkát.

A cég 5,1 milliárd forint árbevételt és 800 millió forint mérleg szerinti eredmény ért el 2011-ben - közölte Kerekes János az MTI kérdésére. Az idei évet 10 milliárd forintot meghaladó árbevétellel tervezi a Hoya Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: a kormány számára a legfontosabb feladat az értékteremtő munkahelyek biztosítása a magyar emberek számára.

Mátészalkán sikerült megtalálni azokat a munkatársakat, akik tudnak, akarnak és képesek a cégük és a maguk boldogulása érdekében is tenni - hangsúlyozta Czomba Sándor. Hozzátette: ha egy cég knowhow-t visz valahová - Mátészalkán a laborfejlesztés kapcsán ez történt -, akkor az azt jelenti, hogy a társaság hosszabb távon tervez helyben maradni.

Az üveglencse-piac nagykereskedelmi szinten mintegy 10 milliárd, kiskereskedelmi szinten pedig 25-30 milliárd dollárra tehető - mondta Gerry Bottero, a Hoya Vision Care Company elnöke a speciális labor átadási ünnepségén. Közlése szerint a mátészalkai gyár ezen a globális piacon fontos szerepet tölt be, nemcsak a szakértelem, hanem például az infrastruktúra, a jó megközelíthetőség miatt is.

Hans Werquin, a Hoya Vision Care Europe elnöke a cégcsoportot sújtó körülményekre - a thaiföldi gyáregységet ért természeti csapásra és a gazdasági válságra - utalva kifejtette: a cégcsoport komoly munkával és energiával átvészelte a nehéz helyzeteket, a mátészalkai csapat pedig éppen erről a tenni akarásról tett tanúbizonyságot.

A Hoya 1995-ben vásárolta fel a Buchmann-csoportot, így a mátészalkai gyár is a japán lencsegyártó vállalat tagjává vált. A cégcsoportnak több mint 100 leányvállalata és egysége működik szerte a világon, s több mint 32 ezer embert foglalkoztat.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában