Helyi közélet

2012.06.23. 11:50

Prága: jellegzetes remekek helye

Prága - Csehország fővárosa, egyben legnagyobb települése, a „száztornyú”, az „arany város”, vagy egyszerűen a városok királynője vonzza a turistákat.

Prága - Csehország fővárosa, egyben legnagyobb települése, a „száztornyú”, az „arany város”, vagy egyszerűen a városok királynője vonzza a turistákat.Az országban 1989-ben bekövetkezett rendszerváltozás óta az egyik legkedveltebb idegenforgalmi célpont, ráadásul történelmi központja a világörökség része. Ódon épületek, keskeny utcák, csodás terek fogadják az oda látogatót, a sokaság olykor visz magával, és szinte már azt sem tudni, melyik idegenvezetőt kövesse az ember, annyian próbálják magukba szívni a hely hangulatát.

A város lenyűgöz a kettősségével: egyszer a monumentális építészeti emlékeivel kápráztat, majd kedves, kanyargós utcáiba keveredve kínálja a cseh sört és a főtt csülköt. Akinek Budapest a kedvenc fővárosa, Prágába érve akár otthon is érezheti magát, hiszen a Moldva folyó kettészelte város, az oroszlán őrizte híd, a sikló, a várnegyed, az égbe nyúló templomtorony mind hazabeszél. Prágában minden utazó megtalálja a számítását, Rainer Maria Rilke költő, Franz Kafka író, Madeleine Albright amerikai politikus, Jiří Menzel rendező szülővárosában még azt is megbocsátjuk a pincéreknek, hogy nem túl kedvesek, sőt olykor unottak. A város teljes bebarangolásához több napra van szükség, ám aki csak egy-két napra érkezik, annak a "klasszikus" városnéző utat ajánlják.

Séta és panoráma

Prága egyik legforgalmasabb utcája a Károly utca lehet a kiindulás, mely nevéhez méltó módon a Károly-híd felé vezet. A híd az egyik legfőbb nevezetesség, amely a Moldva folyó felett ível át az óvárost és a várnegyedet összekötve. Csak a gyalogosoké, ezért ha van egy szabad óránk, merüljünk el a panorámában, a sétahajók látványában, és válogassunk a hídon áruló kézművesek portékái, festményei között, és ne feledjünk vásárolni a színes prágai házakat mintázó hűtőmágnesekből.

A kellemes séta a királyi palotában folytatható, a Szent Vitus-székesegyház, és legfőképp annak tornya, ahova a látható kilátás miatt éri meg felmenni, kihagyhatatlan szépség. Egész Prága belátható a toronyból, így nem csupán a Károly-híd és az óváros, de a többi nevezetes pont is megcsodálható felülről. A várnegyed oldalában szőlőlugasok és gondozott kertek mutatják, hogy bizony a turistákon kívül is van ott élet - ami egyébként első pillantásra nem derül ki, mert prágában minden, de minden az oda látogatók kényelmét és szórakoztatását szolgálja.

Az Óvárosnak és egyben Prágának is egyik központjának tekinthető az Óváros tér. Gyakori helyszíne különféle rendezvényeknek, koncerteknek, a városra jellemző gyönyörű homlokzatú épületek szegélyezik, de itt találjuk meg a Tyn templomot és a híres Orlojt is, a városháza oldalában található óraművet, amely 1410 óta működik.

Kafka-írószerboltok, Mucha-plakátok és szuvenírek, valódi és hamis Svejk - sörözők szegélyezte utunk azzal a nem várt konklúzióval zárult, hogy Prága is van olyan szép, mint Budapest, sőt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában