Helyi közélet

2012.06.07. 07:38

Rémálom helyett "rémvalóság" Sóstóhegyen

Nyíregyháza - Sóstóhegyen egy családi házban jártak besurranó tolvajok. A házbeliek közül egy ifjú  lány látta őket, de nem mert hangot kiadni, nehogy megtámadják.

Nyíregyháza - Sóstóhegyen egy családi házban jártak besurranó tolvajok. A házbeliek közül egy ifjú  lány látta őket, de nem mert hangot kiadni, nehogy megtámadják.A behatolók a lakásban tettek-vettek, összeszedték a kisebb, de nagy értéket képviselő arany holmit, és karórát. A lányka halálfélelemben figyelte mi történik, hajnali 3 órakor a családi házban. Amikor távoztak a tolvajok, azonnal felkeltette szüleit, édesapja egy darabig üldözte őket, de az esőben nyomukat vesztette. A rendőrök az értesítést követően hamar megérkeztek, ők is kutattak a tolvajok után, de ekkorra már lehet, hogy árkon-bokron túl voltak. Távolabb állhattak meg autóval, és a házhoz már gyalog mentek. Az okozott kár meghaladja az egy millió forintot, de a sértett lányának rémülete pénzben nem mérhető. A rendőrség nyilván majd másik szálon tovább kutat a tettesek után, most nézzük, hogyan előzhetjük meg, hogy önök ne váljanak hajnalban ilyen élmény részeseivé.

Családi házak

Általában több bejárati lehetőség van kialakítva. Egy ajtó az utca felől, de ha van szép kis hátsó kert oda is vezet ajtó. Amiről sokan elfelejtkeznek, a garázs, vagy pincelejárat, mert a besurranók előszeretettel használják ezeket a bejutáshoz. A hét végére jelzett kánikula miatt sokan nyitnak egy ablakot fent, egy másikat lent, hogy a légmozgással kicsit frissebb legyen a hőmérséklet. Na pont ezt látják meg akik a kéretlen bejutás lehetőségét keresik. Rács legyen miden nyitható ablakon, mert sokan hiszik, hogy - csak billenőre nyitottam ki – ahová egy kéz befér, ott már képes nyitni is az ablakot. Sokszor felejtjük nyitva – nincs szem magasban – a garázs ablakot, vagy pinceablakot. Azon bejut a legfürgébb behatoló, majd – szintén gyakori – a bejárati ajtóban hagyott kulccsal bentről kinyitja a társaknak az ajtót, és akkor már szabad a vásár. A kulcsot vegyük ki, tartsuk a közelben, de nem látható helyen. A mobiltelefon legyen alváskor is kartávolságra, és nem baj, ha van egy sötétben is biztosan elérhető kapcsoló, amivel kinti fényt és hangot (riasztót) tudunk aktiválni. Az alacsony kerítés kihívás, sokszor csak látványelem. Ha viszont a kerítéstől egy-két méterre kb. 30 cm magasban végigfeszítünk egy botló drótot, aminek vége hangot generál, egy támadást kivédhetünk ezzel is.

Jó jelző a kutya, ha kapott egy kis képzést. Számtalan helyen segítenek, a kutyások keressék az állatbarátokat, ők tudnak tanácsot adni, azonban a kertvárosokban divatos 30-40 négyzetméteres kertek nem alkalmasak kutya tartásra. Itt segíthet az elektronika. A sötétben is látó infra érzékelő, valamint a mozgásra aktiválódó reflektor – főleg, ha kintről nem érhető el, és az elhelyezés kivédi a vakriasztást – megbízható megoldás, de csak jelzést ad, megakadályozni nem tudja a behatolást. A legbiztosabb, ha a szomszédok összefognak, és figyelik az idegenek mozgását. Nem életszerű az, hogy csak ránézésre hatoljanak be a tolvajok, gyakoribb, hogy megfigyelik, kiválasztják az áldozatot. Aki gyanús, határozottan köszönjenek és kérdezzenek rá kit keresnek. Aki tudja kit keres, pontosan el tudja mondani, aki csak hebeg-habog, az még nem tudja mit hazudjon. Az utcán álló autók ablakait is zárják rendesen, mert ismét csak a hőségben előfordul, hogy vezetés közben mindkét oldalon lehúzza a sofőr az ablakot, majd kiszállva erről elfelejtkezik, és csak a vezető oldalon húzza azt fel.

Társasházak

Társasházak, panel lakások jellemzője, hogy közös lépcsőházból lehet a lakásba bejutni. Az idegenek bejutási szándéka esetén itt is határozottan kérdezzünk rá kit keresnek, ahol van kaputelefon, fel lehet szólni, ha otthon vannak, majd ők beengedik, ha nincs otthon senki, akkor meg nincs miért beengedni az idegent a lépcsőházba, ahol aztán kezdődhet a felmérés. A lakótelepi ajtókat sokszor csak a hagyományos hengerzárbetét védi, ami a szél ellen jó, de ha kilóg az ajtósíkból, a rideg sárgaréz öntvényt elroppantják, és az ajtó már többé nem zár. Erre szoktak takarólemezt szerelni, ami kizárja a ráfogást, és nem lehet elroppantani a betétet. Sokan kiegészítik heveder zárral az ajtózárat. Ez lényegében a tokban két oldalra kinyúló retesz, aminek a működtető része megint csak egy henger zár betét. Jó, ha itt is védett a betét roppantás ellen, azaz nem lóg ki az ajtósíkból. Itt – miután egy ponton lehet bejutni – akár mechanikus riasztó is lehet felszerelve, arra mindig alkalmas lehet, hogy a zaj miatt a tolvaj vagy elmenekül, vagy nagyon rövidre fogja látogatását.

Az sem baj, ha a kisebb méretű, nagyobb értékkel bíró technikai eszközökről, ékszerekről van fotónk, felírva sorozatszám, ami alapján be lehet azonosítani, mert hiba találnak rá értékeinkre az ország másik felében, ha nem tisztázható kinek az eredeti tulajdona, honnan származik a holmi, az eljárás végén előfordulhat, hogy a tolvaj kapja vissza, mert nincs a körözési adatbázisban a tárgy. Amivel még segíthetik a nyomozást, az családi házas övezetben mondjuk ha a kerítésen belül sima homokot szórnak le, - ebben nyomot hagy a tolvajok lábbelije, - ha a portól letakarítjuk hetente a felületeket – előfordulhat, hogy ott támaszkodik meg tenyérrel valaki, vagy megfog valamit és úgy azonosítható. Ha rögzített képet készítünk kültéri kamerával, arra ügyeljünk, csak a telekhatáron belül tehetjük, nehogy eljárás induljon ellenünk. Ha hosszabb időre megyünk el, akkor van olyan biztonsági cég, akinek alkalmazottjai váratlan időben jönnek a házba, ott mozgást végeznek, így a megfigyelők azt láthatják, hogy véletlenszerűen bármikor jöhet a tulajdonos. Társasházban a levélszekrényt rendszeresen ürítsük ki, semmi ne utaljon arra, hogy nincs otthon senki. Előfordulhat az is, hogy a levélszekrényre kiírt özv. vagy dr. adott jelet a tolvajoknak, hogy tehetősebb, vagy egyedül élő személy lakik ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában