2012.07.22. 10:01
A friss gyümölcsök évszaka
A gyümölcsök rendkívül előnyös szerepet játszanak a szervezet működésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is.
A gyümölcsök rendkívül előnyös szerepet játszanak a szervezet működésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is.A gyümölcscukrok mellett a különféle étvágynövelő és emésztésjavító szerves savak adják a gyümölcsök kellemes ízét, zamatát, üdítő és frissítő hatását. Fehérjetartalmuk szintén alacsony, emellett gazdag vitamin- és ásványianyag-források is.
Nyáron tobzódhatunk a friss gyümölcsökben, ezek mindegyike finom és egészséges: a ribizlinek például nagy a C-vitamin tartalma, a málnát alacsony szénhidráttartalma miatt a cukorbetegek és a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. A földieper jelentős C-vitamin forrás, a benne lévő cserzőanyagok pedig gyulladásgátló, baktériumölő hatásúak. Tisztítja a bélrendszert, javítja az emésztést és fokozza az anyagcserét.
A sárgabarack ugyancsak értékes vitamin- és ásványianyag-forrás, béta-karotin tartalma nélkülözhetetlen a szem ideális működéséhez, erősíti a hajat és a körmöket. Az őszibarack nagy víztartalmú gyümölcs, amivel hozzájárul a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyban tartásához. A sárgahúsú fajtában több a karotin, ami a szervezetben A-vitaminná átalakulva anitoxidáns, vagyis daganatmegelőző hatású. A meggyet magas víz- és pektintartalma miatt ajánlott fogyasztani, és a cseresznye is értékes tápanyagokat tartalmaz.
A sárgadinnye értékes karotintartalma miatt fontos az étrendünkben, apigenin nevű flavonoidja pedig gátolja az élelmiszerekben lejátszódó oxidációs folyamatokat, ezáltal rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású. A görögdinnye tisztító hatású zöldségféle, ami nagy víztartalmának köszönhető. Energia- és gyümölcscukor-tartalma alacsony, az egészségesek és betegségben szenvedők egyaránt fogyaszthatják.
Málnatorta sütés nélkül
Hozzávalók: 25 dkg málna, 2,5 dl tejszín, 5 dkg natúr krémsajt, porcukor, 12 db zabpelyhes keksz, 6 talpas pohár
Elkészítés: A málnából tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, a többit összetörjük. A kekszet törjük durvára és osszuk el a poharakban, egy kicsit tegyünk félre a díszítéshez. A tejszínt felverjük, elkeverjük a porcukorral, a krémsajttal és a málnával. A krémet a kekszre kanalazzuk, a tetejére tesszük a málnát, megszórjuk a maradék morzsával és készen is vagyunk.