Helyi közélet

2012.07.23. 12:39

A Júlia Kör tagjai a Keleti-főcsatornánál

Tiszalök - A Júlia Kör a Keleti-főcsatornához kirándult, ahol megismerkedtek a csatorna történetével, fürödtek és pecáztak is a kellemes vízben.

Tiszalök - A Júlia Kör a Keleti-főcsatornához kirándult, ahol megismerkedtek a csatorna történetével, fürödtek és pecáztak is a kellemes vízben.– A Keleti-főcsatorna egy 98 km hosszú csatorna Tiszalök és a Hajdú-Bihar megyei Bakonszeg között. A Tisza és a Berettyó folyókat köti össze, vizét mezőgazdasági területek öntözésére, halgazdaságok fenntartására, hajózásra szánták. A tervezőbizottság egy 102 km hosszú csatornát álmodott meg, 1941-ben elkészült egy 23 km-es szakasz, majd 1951-54 között ásták ki a hiányzó szakaszokat. A munka során 9 millió köbméter földet kellett megmozgatni, amihez sínen járó merítő kotrós gépeket is alkalmaztak. A csatornát 1956. július 14-én Erdei Ferenc avatta fel. Az évek során sok hétvégi ház épült a partján és ad menedéket a környező városok piheni vágyó lakóinak – említette Orosz József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában